"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 2 kwietnia 2014

Śledzie w nowalijkach - na co dzień i od święta

Jeden z wielu pomysłów na przygotowanie śledzi. Ten sposób jest idealny na wielkanocny stół z uwagi na jakże wiosenne kolory. Chociaż szczypiorek i rzodkiewkę możemy kupić przez cały rok to jednak nie to samo co z własnego ogródka, a wiosna ma to do siebie, że zdecydowanie chętniej po nie sięgamy. Śledzie w tej opcji świetnie sprawdzą się jako przystawka, ale też doskonale nadają się na piątkowy obiad podane z ziemniaczkami :) Oczywiście do obiadu polecam użyć samej śmietany bez majonezu. Po prostu pyszne.

 

śledzie w nowalijkach


Składniki :

  • 4 filety matiasów

  • sok z 2 cytryn

  • pęczek rzodkiewek

  • pęczek szczypiorku

  • 3 łyżki gęstej śmietany

  • 3 łyżki majonezu

  • sól morska do smaku

  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego


 

Śledzie wymoczyć w zimnej przegotowanej wodzie ok. godzinę, spróbować czy są wystarczająco odsolone, a razie potrzeby moczyć jeszcze pół godziny. Z wymoczonych śledzi odlać wodę, pokroić w kostkę i zalać je sokiem z cytryn na minimum  pół godziny. Po tym czasie odlać sok. Szczypiorek umyć i pokroić drobno, umytą rzodkiewkę zetrzeć na dużych oczkach - wszystko dodać do śledzi. W kubku wymieszać śmietanę z majonezem, posolić do smaku, dodać pieprz cytrynowy, wymieszać i dolać do śledzi, wymieszać i gotowe. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz