Składniki :
- 4 filety matiasów
- sok z 2 cytryn
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- sól morska do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Śledzie wymoczyć w zimnej przegotowanej wodzie ok. godzinę, spróbować czy są wystarczająco odsolone, a razie potrzeby moczyć jeszcze pół godziny. Z wymoczonych śledzi odlać wodę, pokroić w kostkę i zalać je sokiem z cytryn na minimum pół godziny. Po tym czasie odlać sok. Szczypiorek umyć i pokroić drobno, umytą rzodkiewkę zetrzeć na dużych oczkach - wszystko dodać do śledzi. W kubku wymieszać śmietanę z majonezem, posolić do smaku, dodać pieprz cytrynowy, wymieszać i dolać do śledzi, wymieszać i gotowe. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz