Składniki na 4 porcje:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1-2 łyżki oleju
- łyżeczka Vegety Natur
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- pieprz mielony do smaku
- 6 łyżek łuskanych nasion słonecznika
- 330 ml śmietanki 30%
- 3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
- 300 g makaronu kokardki (np. Farfalle z Intermarche) - ugotować wg instrukcji na opakowaniu
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanej patelni z łyżką oleju - tak długo aż płyn odparuje. Dodać Vegetę i kurkumę, wymieszać i zalać śmietaną. Całość zagotować i doprawić pieprzem. Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika na rumiany kolor. Gotowy słonecznik dodać do kurczaka. Na koniec tuż przed podaniem dodać natkę pietruszki. Gotowy sos podawać z ugotowanym ciepłym makaronem. Smacznego :)
Ciekawy przepis, ze względu na to, że ja uwielbiam słonecznik i ostatnio mam fazę, że dodaję go wszędzie go tylko się da muszę ten przepis wypróbować!
OdpowiedzUsuńNo właśnie słonecznik wyróżnia to danie od innych. Jest super, wypróbuj, polecam :)
OdpowiedzUsuń