"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Kokardki z kurczakiem w sosie pietruszkowo-słonecznikowym

Idealne danie dla zabieganych. Robi się szybko i łatwo, a co najważniejsze jest smaczne. Polecam :)


Składniki na 4 porcje:

  • podwójna pierś z kurczaka

  • 1-2 łyżki oleju

  • łyżeczka Vegety Natur

  • 1/4 łyżeczki kurkumy

  • pieprz mielony do smaku

  • 6 łyżek łuskanych nasion słonecznika

  • 330 ml śmietanki 30%

  • 3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 300 g makaronu kokardki (np. Farfalle z Intermarche) - ugotować wg instrukcji na opakowaniu


 

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanej patelni z łyżką oleju - tak długo aż płyn odparuje. Dodać Vegetę i kurkumę, wymieszać i zalać śmietaną. Całość zagotować i doprawić pieprzem. Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika na rumiany kolor. Gotowy słonecznik dodać do kurczaka. Na koniec tuż przed podaniem dodać natkę pietruszki. Gotowy sos podawać z ugotowanym ciepłym makaronem. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, ze względu na to, że ja uwielbiam słonecznik i ostatnio mam fazę, że dodaję go wszędzie go tylko się da muszę ten przepis wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie słonecznik wyróżnia to danie od innych. Jest super, wypróbuj, polecam :)

    OdpowiedzUsuń