"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Surówka z pora i jabłka - idealna do obiadu

Wspaniała surówka o słodko-kwaskowym smaku. Niby pikantna z uwagi na smak pora, a jednak przełamana smakiem jabłka. Super dodatek do obiadu. W wykonaniu szybka i zdecydowanie łatwa. Polecam :)

 

Surówka z pora i jabłka


 

Składniki :

  • 1 duży por (lub 2 mniejsze) odrzucić ciemno- zieloną łykowatą część

  • 2 jabłka

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • sól do smaku

  • pieprz mielony do smaku

  • 1 łyżeczka cukru

  • 5-6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (lub gęstej śmietany)





Pora przekroić wzdłuż na pół i dokładnie umyć. Jasną część pokroić w cienkie półplasterki, przełożyć do miski. Jabłka umyć, obrać (ale nie koniecznie) i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać do pora i szybko wymieszać z sokiem z cytryny żeby jabłka nie ciemniały. Dodać sól, pieprz, cukier, jogurt i wymieszać. Surówka już gotowa, Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz