"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 23 kwietnia 2014

Domowy pasztet wieprzowy z wątróbką drobiową

W dzisiejszym wpisie namówię Was do zrobienia własnego domowego pasztetu. Doprawionego tak jak lubicie, na swój smak. Efekt końcowy jest rewelacyjny i ucieszy każdego bo smak i aromat takiego pasztetu jest bezcenny. Polecam :)

Do takiego pasztetu możecie dodawać ulubione dodatki tj. ugotowane suszone grzyby, żurawinę lub suszone śliwki i co tylko przyjdzie wam do głowy.


Składniki :

  • 1 kg np. łopatki lub karkówki

  • 1 kg boczku ( tłustego)

  • 400 g wątróbki drobiowej

  • 2 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 3 listki laurowe

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • sól do smaku

  • pieprz mielony do smaku

  • 1 jajko


 

Mięso myjemy, kroimy na kawałki (takie, jakie będą mieściły się w maszynce do mielenia)

Wątróbkę oczyszczamy i dokładnie myjemy.

Włoszczyznę myjemy i obieramy.

Mięso i włoszczyznę wkładamy do dużego garnka, zalewamy gorącą wodą, doprawiamy solą do smaku, dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy do miękkości mięsa. Kiedy mięso jest już miękkie, rozpadające się dodajemy wątróbkę i całość gotujemy jeszcze 10 minut.Ugotowane odstawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc, a dzięki temu pasztet nie będzie suchy).

Zimne mięso, marchewkę oraz wątróbkę mielimy dwa razy w maszynce z drobnymi oczkami. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i dodajemy całe jajko. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy na gładką jednolitą masę. Foremkę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę mięsną. Wstawiamy foremkę do piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 180*C. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, ostudzony wstawiamy do lodówki i dopiero zimny możemy spokojnie wyjąć z formy.Pyszny domowy pasztet już gotowy pozostaje mi życzyć smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Wygląda po prostu niesamowicie!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie,
    najlepszeporady.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie również smakuje, polecam.
    Zaglądam do Ciebie regularnie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie upieklam pasztet wedlug tego przepisu.Jest wysmienity.Cala rodzinka byla zachwycona.Dziekuje za przepis,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, smacznego dla całej rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kapitalność. Dodałaś mi odwagi tym przepisem bo zatrzymałam się na mielonych :) Dorzuciłam troszkę samorodków dżemu z aronii i śliwek, miałam pyszny z Gomaru pod ręką. Kuzynka zachwycona kradnie recepturkę :)

    OdpowiedzUsuń