Składniki na ok 10 szt:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 1 cebula
- sól do smaku
- pieprz mielony do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie. Kiedy będzie miękka odcisnąć, zmielić lub drobno rozgnieść widelcem i dodać do mięsa. Dodać również jajko, startą na drobnych oczkach cebulę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać ok 5 minut, masa musi być dobrze wyrobiona. Maczając ręce w ciepłej wodzie formować okrągłe kotleciki, panierować je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Gotowe - smacznego :)
Mielony.
OdpowiedzUsuńRzadko jadam i czasami za nim tęsknię.
Tradycja, która nieczęsto pojawia się na moim stole.
Mam nadzieję, że nie zaniknie całkiem.