"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 13 kwietnia 2014

Mielone - tradycyjne kotlety

Tradycyjne kotlety mielone zawsze sprawdzą się kiedy nic innego nie przychodzi nam do głowy albo kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu :)

mielone


Składniki na ok 10 szt:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 1 jajko

  • 1 czerstwa bułka

  • 1 cebula

  • sól do smaku

  • pieprz mielony do smaku

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia


 

Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie. Kiedy będzie miękka odcisnąć,  zmielić lub drobno rozgnieść widelcem i dodać do mięsa. Dodać również jajko, startą na drobnych oczkach cebulę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać ok 5 minut, masa musi być dobrze wyrobiona. Maczając ręce w ciepłej wodzie formować okrągłe kotleciki, panierować je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Gotowe - smacznego :)

1 komentarz:

  1. Mielony.
    Rzadko jadam i czasami za nim tęsknię.
    Tradycja, która nieczęsto pojawia się na moim stole.
    Mam nadzieję, że nie zaniknie całkiem.

    OdpowiedzUsuń