Zakładając, że jest to danie samodzielne przyjmujemy ok. 100 g makaronu na 1 porcję. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (al dente) dodając do wody 2 łyżki oleju.
Składniki sosu na 4 porcje:
- 400 g piersi z kurczaka
- 10 dużych pieczarek
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekać)
- 4 łyżki klarowanego masła
- 250 ml śmietanki 18% (najlepiej UHT w kartoniku)
- 50 g startego parmezanu (lub innego sera żółtego)
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
- pieprz mielony do smaku
- posiekana natka pietruszki
Umyte mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na 2 łyżkach klarowanego masła. Kiedy kurczak będzie już ścięty na ostatnią minutę smażenia dodać posiekany czosnek. Na oddzielnej patelni rozgrzać 2 łyżki klarowanego masła, obsmażyć na nim pieczarki pokrojone w półplasterki. Pieczarki smażyć tak długo aż odparuje sok, który puściły. Wszystkie obsmażone składniki przełożyć do rondla i zalać śmietanką, dodać starty ser, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podgrzewać aż ser się rozpuści a śmietana zredukuje do odpowiedniej gęstości. Ugotowany makaron wymieszać z gorącym sosem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)
mniam mniam, przec siebie robie sie cokolwiek glodny a nie amm zbytniej ochoty pichcic. Bede sie musial zupka chinska z radomia zaspokoic :(
OdpowiedzUsuńJeszcze porcja została - podzielę się ;)
OdpowiedzUsuńPrzejrzałam Twojego bloga i jestem pod ogromnym wrażeniem. Pozdrawiam i trzymaj się :)