"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 10 kwietnia 2014

Spaghetti z kurczakiem w sosie serowo - pieczarkowym

Kolejny pomysł na sos do spaghetti. Śmietankowy smak z akcentem sera, wzbogacony aromatem czosnku i kruchymi kawałkami mięsa w towarzystwie delikatnych pieczarek, a wszystko wykończone świeżą natką pietruszki. Rewelacja, niby proste a tak wykwintne. Polecam :)

 

spaghetti z kurczakiem w sosie serowo-pieczarkowy


Zakładając, że jest to danie samodzielne przyjmujemy ok. 100 g makaronu na 1 porcję. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (al dente) dodając do wody 2 łyżki oleju.

Składniki sosu na 4 porcje:

  • 400 g piersi z kurczaka

  • 10 dużych pieczarek

  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekać)

  • 4 łyżki klarowanego masła

  • 250 ml śmietanki 18% (najlepiej UHT w kartoniku)

  • 50 g startego parmezanu (lub innego sera żółtego)

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • sól do smaku

  • pieprz mielony do smaku

  • posiekana natka pietruszki


 

Umyte mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na 2 łyżkach klarowanego masła. Kiedy kurczak będzie już ścięty na ostatnią minutę smażenia dodać posiekany czosnek. Na oddzielnej patelni rozgrzać 2 łyżki klarowanego masła, obsmażyć na nim pieczarki pokrojone w półplasterki. Pieczarki smażyć tak długo aż odparuje sok, który puściły. Wszystkie obsmażone składniki przełożyć do rondla i zalać śmietanką, dodać starty ser, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podgrzewać aż ser się rozpuści a śmietana zredukuje do odpowiedniej gęstości. Ugotowany makaron wymieszać z gorącym sosem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. mniam mniam, przec siebie robie sie cokolwiek glodny a nie amm zbytniej ochoty pichcic. Bede sie musial zupka chinska z radomia zaspokoic :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze porcja została - podzielę się ;)
    Przejrzałam Twojego bloga i jestem pod ogromnym wrażeniem. Pozdrawiam i trzymaj się :)

    OdpowiedzUsuń