Składniki na blachę 24x29 cm (wychodzi dość wysokie, więc można zrobić na większej blasze też):
Ciasto na spód i kruszonkę
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- + 2 łyżki bułki tartej do posypania podpieczonego spodu pod jabłka
Jabłka
- 1,5-2 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Pianka
- 4 białka
- 0,5 szklanki cukru
Najlepiej zacząć od przesmażenia jabłek. Musimy je obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z wodą i sokiem cytrynowym, wymieszać żeby nie ciemniały. Poddusić je ok 10 minut na koniec dodając cukier. Odstawić do wystudzenia.
W misce zrobić ciasto. Wsypać mąkę, cukier, pokrojone w kawałeczki masło, proszek do pieczenia. Masło maksymalnie posiekać nożem lub łyżką z mąką i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę - najpierw 1 łyżkę, zagnieść ciasto w kulkę, gdyby nie chciało się dobrze sklejać można dodać drugą łyżkę śmietany.
Piekarnik nagrzać do 170*C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części - 2/3 na spód i 1/3 na kruszonkę. Większą częścią wykleić dno blachy z papierem, a resztę ciasta schować do lodówki. Blachę ze spodem wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 10 minut. Wyjąć, posypać bułką tartą. Wyłożyć jabłkami.
Z białek ubić sztywną pianę na koniec dodać stopniowo cukier, cały czas miksując. Piankę wyłożyć na jabłka, a na piankę pokruszyć kruszonkę z reszty ciasta schowanego do lodówki.
Blachę z ciastem ponownie wstawić do gorącego piekarnika na 35 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a ciasto wyjąć dopiero po ok 10 minutach.
Mmmmm, pyszna pachnąca szarlotka gotowa. Idealnie smakuje podana ciepła z lodami waniliowymi - najlepiej domowymi. Smacznego :)
Pyyychota, zapraszam na prosty, szybki i tani jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/prosty-i-szybki-jabecznik.html
Lubię taką klasyczną szarlotkę, kojarzy mi się z domem. Kolejnym ciastem, które przywołuje u mnie takie wspomnienia jest placek skubany - polecam: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/85-100072-placek_skubany.html
OdpowiedzUsuńpycha :) u mnie uwielbiają szarlotkę w najprostszej postaci ciasto i jabłka: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2013/08/szarlotka.html
OdpowiedzUsuńsuper ciacho, jedno z moich ulubionych!
OdpowiedzUsuńzobacz też mój przepis na szarlotkę po staropolsku
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/szarlotka-po-staropolsku.html
pozdrawiam!
polecam to ciasto, bardzo dobre właśnie o tej porze roku http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa tez to ciasto znam pod nazwą "pleśniak", ale "skubany placek" brzmi lepiej :)
OdpowiedzUsuńCiasto i jabłka -proste, ale za to jakie smaczne :)
OdpowiedzUsuńTa ilość jabłuszek w Twoim cieście mnie zauroczyła - pozytywnie oczywiście :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńpyszne..ciasta z jablkami są najlepsze! polecam mojego bloga kulinarnego z domowymi wypiekami min.Ciasta siostry Anastazji ,oraz te z zeszytu mojej mamy...
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/.pozdrawiam
Uwielbiam taką szarlotkę. Robiłam kiedyś nawet z agrestem. Bardzo ciekawy smak! :)
OdpowiedzUsuńhttp://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/