"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 6 kwietnia 2014

Szarlotka z bezową pianką

 Bardzo łatwy przepis na szybką szarlotkę. Ta opcja jest z bezową pianką, ale równie dobrze możemy ją pominąć i białka wykorzystać do innych celów np. na bezy, do białkowych babek itd. Szarlotka wychodzi wspaniała - polecam :) Do ciasta lub do jabłek można dodać cynamonu wg gustu!

szarlotka z bezową pianką


Składniki na blachę 24x29 cm (wychodzi dość wysokie, więc można zrobić na większej blasze też):

Ciasto na spód i kruszonkę

  • 3 szklanki mąki

  • 1 kostka masła

  • 0,5 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 żółtka

  • 1-2 łyżki gęstej śmietany

  • + 2 łyżki bułki tartej do posypania podpieczonego spodu pod jabłka


Jabłka

  • 1,5-2 kg jabłek

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki wody

  • 2 łyżki soku z cytryny


Pianka

  • 4 białka

  • 0,5 szklanki cukru


 

Najlepiej zacząć od przesmażenia jabłek. Musimy je obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z wodą i sokiem cytrynowym, wymieszać żeby nie ciemniały. Poddusić je ok 10 minut na koniec dodając cukier. Odstawić do wystudzenia.

W misce zrobić ciasto. Wsypać mąkę, cukier, pokrojone w kawałeczki masło, proszek do pieczenia. Masło maksymalnie posiekać nożem lub łyżką z mąką i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę - najpierw 1 łyżkę, zagnieść ciasto w kulkę, gdyby nie chciało się dobrze sklejać można dodać drugą łyżkę śmietany.

Piekarnik nagrzać do 170*C.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części - 2/3 na spód i 1/3 na kruszonkę. Większą częścią wykleić dno blachy z papierem, a resztę ciasta schować do lodówki. Blachę ze spodem wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 10 minut. Wyjąć, posypać bułką tartą. Wyłożyć jabłkami.

Z białek ubić sztywną pianę na koniec dodać stopniowo cukier, cały czas miksując. Piankę wyłożyć na jabłka, a na piankę pokruszyć kruszonkę z reszty ciasta schowanego do lodówki.

Blachę z ciastem ponownie wstawić do gorącego piekarnika na 35 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a ciasto wyjąć dopiero po ok 10 minutach.

Mmmmm, pyszna pachnąca szarlotka gotowa. Idealnie smakuje podana ciepła z lodami waniliowymi - najlepiej domowymi. Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Pyyychota, zapraszam na prosty, szybki i tani jabłecznik :)
    pozdrawiam :)
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/prosty-i-szybki-jabecznik.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię taką klasyczną szarlotkę, kojarzy mi się z domem. Kolejnym ciastem, które przywołuje u mnie takie wspomnienia jest placek skubany - polecam: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/85-100072-placek_skubany.html

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha :) u mnie uwielbiają szarlotkę w najprostszej postaci ciasto i jabłka: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2013/08/szarlotka.html

    OdpowiedzUsuń
  4. super ciacho, jedno z moich ulubionych!
    zobacz też mój przepis na szarlotkę po staropolsku
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/szarlotka-po-staropolsku.html

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. polecam to ciasto, bardzo dobre właśnie o tej porze roku http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja tez to ciasto znam pod nazwą "pleśniak", ale "skubany placek" brzmi lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto i jabłka -proste, ale za to jakie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta ilość jabłuszek w Twoim cieście mnie zauroczyła - pozytywnie oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne..ciasta z jablkami są najlepsze! polecam mojego bloga kulinarnego z domowymi wypiekami min.Ciasta siostry Anastazji ,oraz te z zeszytu mojej mamy...
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam taką szarlotkę. Robiłam kiedyś nawet z agrestem. Bardzo ciekawy smak! :)
    http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń