"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 12 kwietnia 2014

Spaghetti z pesto pietruszkowo - czosnkowym

Pyszne, zdrowe, aromatyczne - nic dodać nic ująć. Tak w skrócie mogę opisać to pesto. Szkoda, że to cudo kulinarne jest jednak nadal mało popularne i co za tym idzie nie doceniane. Ja szczerze polecam :)

spaghetti z pesto pietruszkowym mocno czosnkowym


Standardowo na 1 porcję gotujemy 100 g makaronu wg instrukcji podanej na opakowaniu z dodatkiem 2 łyżek oleju do wody.

Składniki pesto na 4 porcje:

  • 6 ząbków czosnku drobno posiekanych

  • 6 łyżek nasion słonecznika uprażonych na suchej patelni

  • 80 ml oliwy

  • sok z cytryny

  • sól morska do smaku

  • pieprz mielony do smaku

  • pół pęczka natki pietruszki - posiekanej

  • można dodać papryczkę pepperoni dla pikanterii dania (podsmażamy ją wówczas razem z czosnkiem) - ja nie dawałam


 

Na suchej patelni prażę nasiona słonecznika, uprażone przesypuję do naczynia, w którym będę wszystko miksować blenderem. Na tej samej patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, podsmażam na niej ok 1-2 minuty posiekany czosnek, zdejmuję z ognia, chwilę studzę. Dodaję do uprażonych nasion słonecznika, do tego dodaję posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, sól, pieprz, resztę oliwy i wszystko miksuję blenderem. Gotowe pesto przekładam do gorącego makaronu spaghetti, dokładnie mieszam i nakładam porcje na talerze. Naprawdę pyszne -Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz