Standardowo na 1 porcję gotujemy 100 g makaronu wg instrukcji podanej na opakowaniu z dodatkiem 2 łyżek oleju do wody.
Składniki pesto na 4 porcje:
- 6 ząbków czosnku drobno posiekanych
- 6 łyżek nasion słonecznika uprażonych na suchej patelni
- 80 ml oliwy
- sok z cytryny
- sól morska do smaku
- pieprz mielony do smaku
- pół pęczka natki pietruszki - posiekanej
- można dodać papryczkę pepperoni dla pikanterii dania (podsmażamy ją wówczas razem z czosnkiem) - ja nie dawałam
Na suchej patelni prażę nasiona słonecznika, uprażone przesypuję do naczynia, w którym będę wszystko miksować blenderem. Na tej samej patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, podsmażam na niej ok 1-2 minuty posiekany czosnek, zdejmuję z ognia, chwilę studzę. Dodaję do uprażonych nasion słonecznika, do tego dodaję posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, sól, pieprz, resztę oliwy i wszystko miksuję blenderem. Gotowe pesto przekładam do gorącego makaronu spaghetti, dokładnie mieszam i nakładam porcje na talerze. Naprawdę pyszne -Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz