"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 9 kwietnia 2014

Pasta z tuńczykiem na lekko cytrynową nutę

Pyszna pasta - na kanapki, do faszerowania np. jajek, na przystawkę, ... Charakterystycznego smaku obok tuńczyka dają suszone pomidory i pieprz cytrynowy, a wybornie smakuje z waflami ryżowymi. Polecam :)

 

pasta z tuńczykiem


 

Składniki :

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach (nie rozdrobniony)

  • szczypiorek dowolna ilość

  • kilka suszonych pomidorów w oleju (4-5 cząstek)

  • 1-2 łyżki majonezu

  • pieprz cytrynowy (ok 1/3 łyżeczki)


 

Ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć, szczypiorek posiekać, pomidory odsączyć z oleju i pokroić w kosteczkę, wszystko dodać do jajek,  wymieszać z majonezem i doprawić pieprzem cytrynowym do smaku. Ja już nie solę ponieważ składniki same w sobie są wystarczające słone. Pasta gotowa. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Proste a pyszne.
    Sam czasami jadam taką pastę.
    Szybko znika. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszna i u nas również znika migiem, a ja się cieszę że tak to się dzieje :)

    OdpowiedzUsuń