"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 22 kwietnia 2014

Crusty Hard Rolls

Wspaniałe, z zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie bułeczki. Aż trudno się im oprzeć czekając aż wystygną wyciągnięte z piekarnika. Ten moment i wrażenia nie do opisania. Polecam :)


Składniki :

  • 4,5 - 5,5 szklanki mąki

  • 1,5 szklanki ciepłej wody

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżki cukru

  • 20 g świeżych drożdży 

  • 3 łyżki miękkiego masła 

  • 1 łyżka oleju

  • 1 jajko do posmarowania


 

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Do dużej miski wsypać mąkę najpierw 4,5 szklanki, sól, roztopione ostudzone masło i rozczyn drożdży. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut  podsypując resztą mąki aż utworzy miękką, elastyczną całość. Wyrobione ciasto lekko podnieść, podlać olejem i obtoczyć w nim ciasto z każdej strony (nie będzie wysychało). Nakryć ściereczką i odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto powinno podwoić swoją objętość.  Posypać stolnicę lub drugą miskę delikatnie mąką, przełożyć tam ciasto, obtoczyć je delikatnie w tej mące i formować podłużne bułeczki (ok. 18 szt). Uformowane bułki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponownie je nakryć i odstawić na kolejne 30 minut żeby ponownie podrosły. Piekarnik nagrzać do 220*C. Przed włożeniem do piekarnika bułki naciąć wzdłuż, posmarować rozmąconym jajkiem (i teraz można posypać makiem, sezamem). Wstawić do gorącego piekarnika i piec 15-20 minut na rumiany kolor. Upieczone przełożyć z blachy na kratkę i ostudzić. Wychodzą tak apetyczne, że trudno czekać aby wystygły ;)   Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Witam,piekłam te bułeczki i są wspaniałe.Aż dziwi mnie to że nikt nie pokusił się aby upiec te bułeczki.Świadczy o tym brak komentarzy.Chyba wiem w czym tkwi błąd. Dobrze by było gdybyś ilość skłdaników podała w gramach, a nie w szklankach. Bo ze szklankami to różnie bywa.Jedne większe,drugie miejsze.Zastanów się, a napewno znajdą się chętni. Bo naprawdę warte są tego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Halinko, bardzo cieszę się, że bułeczki przypadły Ci do gustu. Co do szklanek to w przepisach obowiązuje zasada iż pojemność szklanki = 250 ml, ale zgodnie z Twoją sugestią przepis uzupełnię również o gramaturę bo czemu nie - jeśli tylko to ma komuś ułatwić zadanie. Generalnie jest wiele osób, które boją się wyzwań z ciastami drożdżowymi, a szkoda bo to sympatyczne wypieki, których podstawą jest dobre wyrobienie ciasta nie ograniczające się tylko i wyłącznie do wymieszania. Gorąco pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania również innych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Az specjalnie odszukalam strone w historii! To sa wlasnie bulki ktorych szukalam! Nie wiem czemu, ale wyszly mi troszke inne niz na zdjecii (:D) na plus! Mam bulki jak z piekarni! Przeswietny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Qchenne kaprysy1 stycznia 2015 14:38

    To tylko się cieszyć. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń