"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 3 kwietnia 2014

Befsztyk tatarski z jajkiem niespodzianką

Tym razem nieco inny, mniej tradycyjny sposób na podanie tatara. To opcja dla tych, którzy nie lubią surowego żółtka, ale jajko ugotowane w koszulce na miękko przełkną. Sposób trochę przewrotny, ale całkiem interesujący, a już na pewno zaskakujący. W przepisie jako dodatki podaję kapary, ale oczywiście możemy dodać co tylko chcemy: grzybki, ogórki. Polecam :)

Tatar z jakiem w koszulce


Składniki na 4 porcje :

  • 600 g wołowiny (bardzo świeżej, chudej) np. polędwica wołowa

  • 2 płaskie łyżki oleju lub oliwy z oliwek

  • 2 łyżki przyprawy w płynie Maggi (opcjonalnie)

  • 4 jajka ugotowane w koszulkach

  • sól, pieprz mielony do smaku

  • kapary marynowane

  • drobno posiekana cebulka


 

Mięso dokładnie myjemy, usuwamy wszelkie błony i albo mielimy przez maszynkę albo bardzo drobno siekamy. Dodajemy olej lub oliwę, maggi, sól, pieprz do smaku. Delikatności doda zimna przegotowana woda ok. 2 łyżki. Całość dokładnie wymieszać, i ugniatać łyżką kilka minut. Z reguły cebulę podajemy obok ale tym razem dodajemy do środka (po upewnieniu się, że wszystkie osoby, które będą tatara jadły lubią cebulę, bo nie zawsze tak jest). Z wyrobionego mięsa formujemy okrągłe porcje. Na wierzchu kładziemy nasze jajko w niecodziennej formie (przepis na jajko w koszulce), solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Obsypujemy kaparami i podajemy do bezpośredniego spożycia. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz