Składniki na 4 porcje :
- 600 g wołowiny (bardzo świeżej, chudej) np. polędwica wołowa
- 2 płaskie łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki przyprawy w płynie Maggi (opcjonalnie)
- 4 jajka ugotowane w koszulkach
- sól, pieprz mielony do smaku
- kapary marynowane
- drobno posiekana cebulka
Mięso dokładnie myjemy, usuwamy wszelkie błony i albo mielimy przez maszynkę albo bardzo drobno siekamy. Dodajemy olej lub oliwę, maggi, sól, pieprz do smaku. Delikatności doda zimna przegotowana woda ok. 2 łyżki. Całość dokładnie wymieszać, i ugniatać łyżką kilka minut. Z reguły cebulę podajemy obok ale tym razem dodajemy do środka (po upewnieniu się, że wszystkie osoby, które będą tatara jadły lubią cebulę, bo nie zawsze tak jest). Z wyrobionego mięsa formujemy okrągłe porcje. Na wierzchu kładziemy nasze jajko w niecodziennej formie (przepis na jajko w koszulce), solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Obsypujemy kaparami i podajemy do bezpośredniego spożycia. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz