"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 6 kwietnia 2014

Polędwiczki wieprzowe w serowej panierce

Szybkie polędwiczki w serowej panierce, w sam raz na szybki obiad ponieważ polędwicę krótko się smaży aby była mięciutka i soczysta w środku. Pamiętać należy, że przesmażone polędwiczki zrobią się twarde dlatego smażymy je same lub w szybkich do usmażenia panierkach po 3-4 minuty z każdej strony. W tej wersji są znakomite - polecam :)

 

polędwiczki w serowej panierce


 

Składniki : 

  • 500 g polędwicy wieprzowej 

  • 200 g żółtego sera

  • 2 jajka

  • 1 łyżka gęstej śmietany

  • 4 łyżki mąki

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • sól do smaku

  • pieprz mielony

  • tłuszcz do smażenia


 

Polędwicę oczyścić z błon, umyć, pokroić na 2 cm kotlety, delikatnie rozbić tłuczkiem albo pięścią, posolić i posypać pieprzem, odstawić na chwilę do lodówki. 

W tym czasie ser zetrzeć na drobnych oczkach. W misce wymieszać mąkę, śmietanę, jajka, paprykę mieloną, sól do smaku. Dodać starty ser i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej. Każdego kotleta obtaczać w gęstej serowej panierce/cieście, można pomóc sobie łyżką i przy jej pomocy przekładać kotlety na rozgrzany tłuszcz, smażyć na rumiany kolor z obu stron.

Usmażone przekładać na talerz z papierowym ręcznikiem, osuszyć z nadmiaru tłuszczu i można już podawać do zjedzenia. Smacznego :)

3 komentarze: