Składniki :
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 200 g żółtego sera
- 2 jajka
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól do smaku
- pieprz mielony
- tłuszcz do smażenia
Polędwicę oczyścić z błon, umyć, pokroić na 2 cm kotlety, delikatnie rozbić tłuczkiem albo pięścią, posolić i posypać pieprzem, odstawić na chwilę do lodówki.
W tym czasie ser zetrzeć na drobnych oczkach. W misce wymieszać mąkę, śmietanę, jajka, paprykę mieloną, sól do smaku. Dodać starty ser i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Każdego kotleta obtaczać w gęstej serowej panierce/cieście, można pomóc sobie łyżką i przy jej pomocy przekładać kotlety na rozgrzany tłuszcz, smażyć na rumiany kolor z obu stron.
Usmażone przekładać na talerz z papierowym ręcznikiem, osuszyć z nadmiaru tłuszczu i można już podawać do zjedzenia. Smacznego :)
Ciekawy sposób na polędwiczkę :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawy prrzepis dzis sprubuje
OdpowiedzUsuń