Składniki na 4 porcje:
- 3 marchewki
- 2 jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier do smaku (nie koniecznie)
Marchew i jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce (wielkość oczek do wyboru). Dodać sok z cytryny żeby jabłka nie ciemniały. W razie potrzeby można dosłodzić do smaku. Ja osobiście stawiam na słodkie jabłka aby cukru stosować jak najmniej albo wcale. Gotowe - smacznego :)
Spróbuj też z odrobiną chrzanu i słodką śmietanką - zyskuje zupełnie inny wymiar
OdpowiedzUsuńWersję ze słodką śmietanką znam, ale z chrzanem nie, więc muszę wypróbować. Dzięki za podpowiedź :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam od dziecka połączenie marchewki i jabłka, z tym, że moja Mama i ja ścieramy na tarce o drobnych oczkach... na równie z tą surówką jest surówka z samej marchwi i chrzanu, które moje dzieci też lubią http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/2014/03/surowka-marchewkowo-chrzanowa.html
OdpowiedzUsuńTradycja.
OdpowiedzUsuńZawsze się zajadam.
Od zawsze najbardziej smakowała mi klasyczna surówka z marchewki :)
OdpowiedzUsuńOdsiebie lubę dodać jeszcze śmietanki. Zapraszam po przepis :)
http://wegefuzja.pl/surowka-z-marchewki-jablka/
Pozdrawiam!