"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 9 kwietnia 2014

Bułeczki z farszem pieczarkowo - cebulowym

To wspomnienie z dawnych lat. Ciepła, chrupiąca bułka z pikantnym soczystym farszem. Mmmmm co za smak :)

 

bułeczki z farszem pieczarkowo-cebulowym


 

Składniki :

  • 4 podłużne bułeczki

  • 500 g pieczarek

  • 2 cebule

  • sól

  • pieprz mielony

  • oliwa


 

Oczyszczone pieczarki, pokroić w półplasterki, cebulę tak samo. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej cebulę, do zeszklonej dodać pieczarki i wszystko razem podsmażyć na wolnym ogniu aż składniki zmiękną (w razie potrzeby podlać 1-2 łyżkami ciepłej wody). Na koniec posolić i popieprzyć do smaku.

Końcówki bułek odkroić, naciąć długim nożem otwór w miąższu, a następnie okrągłym trzonkiem np od tłuczka do mięsa ugnieść miejsce na farsz. Tak przygotowane bułki podgrzać w piekarniku i do gorących wkładać gorący farsz. Smacznego :)

Ps. bułki rozgrzane w piekarniku będą chrupiące, a rozgrzewane w mikrofali miękkie.

4 komentarze:

  1. ah... dziękuję Ci przypomniałaś mi, mój smak dzieciństwa... już wiem co jutro podam na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo proszę, smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skojarzenia mam z tortillą.
    Bułeczkowe tortille?
    Chyba przesadziłem.
    Ale pomysł na prawdę fajny. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To przysmak, który często zajadaliśmy ponad 20-ścia lat temu. Sprzedawany był wówczas pod nazwą "hot-dog" (ha ha ha) - do wyboru był z parówką lub właśnie z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń