Ciasto składa się z kilku warstw:
- biszkopt kakaowy
- krem ananasowy
- placek kokosowy
- krem ananasowy
- biszkopt kakaowy
- polewa czekoladowa z pijanymi rodzynkami
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, po jednym żółtku, kakao, mąki z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 40 minut w temp. 160 *C.Upieczony biszkopt przestudzić na kratce i zimny przekroić na dwa placki.
Placek kokosowy:
- 5 białek (żółtka wykorzystamy do kremu)
- 1/2 szklanki cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
- budyń śmietankowy
Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, budyń a na końcu wiórki kokosowe. Masę wylać na tą samą blachę co piekliśmy biszkopt (wyłożoną nowym papierem). Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160*C. Upieczone odkleić od papieru i ostudzić.
Krem ananasowy:
- 2 puszki ananasów
- 5 żółtek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 200 g masła
Sok z obu puszek ananasów zlać, uzupełnić wodą do 1/2 litra. Z tego odlać pół szklanki a resztę zagotować. W połowie szklanki soku rozmieszać mąki. Żółtka rozmieszać z cukrem i dodać do soku z mąkami, dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się soku i ugotować jak budyń. Odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, do utartego masła dodawać stopniowo masę ananasową, utrzeć na gładko. Dodać ananasy z jednej puszki , pokrojone w drobną kostkę (ananasy z drugiej puszki wykorzystać do czegoś innego)
Polewa czekoladowa z rodzynkami:
- 300 g rodzynek
- 1/2 szklanki wódki + 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody
- 2 gorzkie czekolady
- 1/4 kostki masła
- 200 ml śmietanki 30%
Rodzynki najlepiej zalać wódką z wodą na kilka godzin (nawet na całą noc)
Czekolady rozpuścić z masłem i śmietanką (nie gotować) wymieszać z nasączonymi ale już odcedzonymi rodzynkami.
Na blaszce, na której piekliśmy biszkopt i placek kokosowy układamy warstwy naszego ciasta. Dobrze jest nasączyć biszkopty zimną przegotowaną wodą z cukrem pudrem (można dodać też odrobinę alkoholu dla lepszej pikanterii)
- jedną część biszkoptu
- połowę kremu ananasowego
- placek kokosowy
- druga połowa kremu
- drugi placek biszkoptu
- ciepła polewa czekoladowa z rodzynkami
Ciasto wstawić do lodówki na min. godzinę. I gotowe - smacznego :)
a te rodzynki, to koniecznie muszą być w tej polewie?
OdpowiedzUsuńTe rodzynki są rewelacyjne, ale jeśli ich nie lubisz to oczywiście możesz z nich zrezygnować stosując samą polewę :)
OdpowiedzUsuńo jejuuuu MALIBU <3 łączy wszytskie moje ukochane smaki <3 ciasto musi być mega pyszne ale widac że wymaga wprawy, które Ci oczywiście absolutnie nie brakuje!
OdpowiedzUsuńpozdro&mniam :)
P.S. zapraszam na mą fantazyjną biedronę :)
http://ucztawloska.blogspot.com/2014/03/biedronka-sernik-na-zimno.html