"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 26 kwietnia 2014

Malibu - pyszne ciasto przekładane

Niedawno trafiłam na ciekawy przepis na to pyszne ciasto. Dosyć łatwe w wykonaniu ale trzeba poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Ale zapewniam, że warto :) Przepis zmodyfikowałam pod siebie: wykorzystując puszysty biszkopt i kokosowiec  z własnego przepisu na inne ciasto.


Ciasto składa się z kilku warstw:

  • biszkopt kakaowy

  • krem ananasowy

  • placek kokosowy

  • krem ananasowy

  • biszkopt kakaowy

  • polewa czekoladowa z pijanymi rodzynkami


 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek

  • 1/2 szklanki cukru

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, po jednym żółtku, kakao, mąki z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 40 minut w temp. 160 *C.Upieczony biszkopt przestudzić na kratce i zimny przekroić na dwa placki.

 

Placek kokosowy:

  • 5 białek (żółtka wykorzystamy do kremu)

  • 1/2 szklanki cukru

  • 20 dag wiórków kokosowych

  • budyń śmietankowy


Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, budyń a na końcu wiórki kokosowe. Masę wylać na tą samą blachę co piekliśmy biszkopt (wyłożoną nowym papierem). Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160*C. Upieczone odkleić od papieru i ostudzić.

 

Krem ananasowy:

  • 2 puszki ananasów

  • 5 żółtek

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 5 łyżek cukru

  • 200 g masła


 

Sok z obu puszek ananasów zlać, uzupełnić wodą do 1/2 litra. Z tego odlać pół szklanki a resztę zagotować. W połowie szklanki soku rozmieszać mąki. Żółtka rozmieszać z cukrem i dodać do soku z mąkami, dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się soku i ugotować jak budyń. Odstawić do ostudzenia.

Masło utrzeć na puszystą masę, do utartego masła dodawać stopniowo masę ananasową, utrzeć na gładko. Dodać ananasy z jednej puszki , pokrojone w drobną kostkę (ananasy z drugiej puszki wykorzystać do czegoś innego)

 

Polewa czekoladowa z rodzynkami:

  • 300 g rodzynek

  • 1/2 szklanki wódki + 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody

  • 2 gorzkie czekolady

  • 1/4 kostki masła

  • 200 ml śmietanki 30%


 

Rodzynki najlepiej zalać wódką z wodą na kilka godzin (nawet na całą noc)

Czekolady rozpuścić z masłem i śmietanką (nie gotować) wymieszać z nasączonymi ale już odcedzonymi rodzynkami. 

Na blaszce, na której piekliśmy biszkopt i placek kokosowy układamy warstwy naszego ciasta. Dobrze jest nasączyć biszkopty zimną przegotowaną wodą z cukrem pudrem (można dodać też odrobinę alkoholu dla lepszej pikanterii)

  1. jedną część biszkoptu

  2. połowę kremu ananasowego

  3. placek kokosowy

  4. druga połowa kremu

  5. drugi placek biszkoptu

  6. ciepła polewa czekoladowa z rodzynkami


Ciasto wstawić do lodówki na min. godzinę. I gotowe - smacznego :)

3 komentarze:

  1. a te rodzynki, to koniecznie muszą być w tej polewie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Te rodzynki są rewelacyjne, ale jeśli ich nie lubisz to oczywiście możesz z nich zrezygnować stosując samą polewę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jejuuuu MALIBU <3 łączy wszytskie moje ukochane smaki <3 ciasto musi być mega pyszne ale widac że wymaga wprawy, które Ci oczywiście absolutnie nie brakuje!

    pozdro&mniam :)

    P.S. zapraszam na mą fantazyjną biedronę :)

    http://ucztawloska.blogspot.com/2014/03/biedronka-sernik-na-zimno.html

    OdpowiedzUsuń