"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 24 kwietnia 2014

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Dzisiaj pomysł na krokiety z naleśnikami na mące z pełnoziarnistego przemiału. Przepis na naleśniki podałam w innym wpisie - zobacz -. Poniżej podaję składniki farszu i sposób wykonania smacznych krokietów w chrupiącej panierce. Polecam :)


Składniki farszu :

  • 250 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 500 g kapusty kiszonej

  • sól i pieprz mielony do smaku


  • 6-8 naleśników wg tego przepisu


 

Oprócz tego:

  • mąka do panierowania

  • 2 jajka do panierowania

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia krokietów


 

Przygotowanie farszu

Kapustę drobno posiekać, zalać wodą i ugotować ok. 20 minut. Ugotowaną dokładnie odcedzić. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oliwy ok 10 minut, posolić. Do podsmażonych pieczarek z cebulą dodać odcedzoną kapustę, doprawić do smaku pieprzem i całość smażyć ok 5 minut. Chwilę ostudzić.

Na każdym naleśniku rozsmarować ok 2 łyżki farszu. Zwijać krokiety : najpierw założyć 2 cm boki, a następnie zwijać w rulon. Panierować : w mące, w jajku, w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z każdej strony. Najsmaczniejsze są prosto z patelni, kiedy panierka wspaniale chrupie. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz