"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Sałatka z pora i szynki

Mało kto zwraca uwagę na walory zdrowotne jakie posiada por. Z reguły traktujemy go jako składnik dań, przyprawę bo daje pikantny smak i piękny aromat. Ale tak naprawdę to cenne źródło witamin i minerałów bardzo dobroczynnych dla naszego organizmu. Oczyszcza, odtruwa, wspiera wzrok, odporność, zalecany dla osób z  zaburzeniami motoryki przewodu pokarmowego, ceniony jest w profilaktyce chorób krążenia i nerek. Czyli same plusy, a w związku z nimi stopniowo wstawię kilka pomysłów na jego wykorzystanie :)

Dzisiaj szybka, łatwa sałatka. Idealna do obiadu z daniami bezmięsnymi z uwagi na zawartą w niej już szynkę, fajna jako sałatka, przystawka, a nawet jako dodatek do kanapek. Wystarczy pokombinować wg własnych upodobań. Polecam :)

sałatka z pora i szynki


Składniki :

  • duży por - jasna i jasno-zielona część (ciemno-zieloną łykowatą odkroić)

  • 150 g szynki (dowolnej: wieprzowa, drobiowa) w plasterkach

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól do smaku


Pora przekroić wzdłuż i dokładnie umyć, pokroić w cienkie półplasterki, przesypać do miski. Plasterki szynki pokroić w cienkie paseczki, dodać do pora, wymieszać z majonezem, cukrem i solą. Gotowe i smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz