"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 11 kwietnia 2014

Banan otulony kakaowym naleśnikiem

Taka opcja połączenia banana z naleśnikiem, naturalnym twarożkiem i słodkim miodem to propozycja na śniadanie, podwieczorek, deser, a nawet kolację. Wszechstronność podania to jego duży plus :)

 banan utulony kakaowym naleśnikiem


Składniki ciasta naleśnikowego na 4 szt:

  • 3/4 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • szczypta cukru

  • 1/2 łyżki kakao

  • 1 szklanka mleka

  • szczypta soli

  • 2 łyżki oleju


 

Poza tym:

  •  4 banany

  • naturalny serek homogenizowany

  • kilka łyżek miodu płynnego (skrystalizowany lekko podgrzać żeby się rozpuścił)


 

Wszystkie składniki ciasta zmiksować (jak na normalne ciasto naleśnikowe), jedynie olej dodać na samym końcu i tylko wymieszać. Przed smażeniem lekko natłuścić patelnię, dobrze ją rozgrzać i smażyć kolejno jeden po drugim naleśniki. Dzięki dodanemu olejowi do ciasta nie ma potrzeby natłuszczania patelni za każdym razem.

Każdy naleśnik posmarować naturalnym serkiem homogenizowanym, na jednym z brzegów położyć obranego, polanego płynnym miodem banana i zawinąć w dość ciasny rulon. Przepyszne, polecam i życzę smacznego :)

1 komentarz:

  1. Wygląda świetnie!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie,
    najlepszeporady.blog.pl

    OdpowiedzUsuń