"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 10 kwietnia 2014

Cordon Bleu - kurczak z serem i szynką

Bardzo dobrze znany kotlet z piersi kurczaka z serem i szynką w środku, w chrupiącej panierce. Smaczny i soczysty :)

 

cordon bleu


 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety z piersi kurczaka

  • 4 plastry szynki

  • 8 plastrów sera żółtego

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mleka

  • sól morska

  • pieprz mielony

  • mąka do panierowania

  • bułka tarta do panierowania

  • olej lub smalec do smażenia


 

Mięso umyć i osuszyć. Każdego fileta delikatnie nie do końca przekroić na płasko (jak bułkę na kapkę ;) ), rozłożyć, przykryć folią i rozbić tłuczkiem, ostrożnie żeby nie rozrywać. Cienki rozklepany filet posolić, popieprzyć, ułożyć na całej długości dwa plastry sera (na złączeniu mogą na siebie nachodzić), a na jednym z nich położyć plaster szynki. Całość złożyć na pół, brzeg (dla własnej wygody) spiąć wykałaczką i panierować: najpierw w mące, potem w jajkach rozmąconych z mlekiem i solą, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu, na wolnym ogniu, na rumiany kolor z obu stron. Podany z surówką jest wprost idealnym daniem na obiad. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Wygląda super,
    pozdrawiam i zapraszam do mnie,
    najlepszeporady.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za zaproszenie. Byłam, widziałam, czytałam, a swoją drogą masz świeży ale dobrze zapowiadający się blog :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń