Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 4 plastry szynki
- 8 plastrów sera żółtego
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- sól morska
- pieprz mielony
- mąka do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej lub smalec do smażenia
Mięso umyć i osuszyć. Każdego fileta delikatnie nie do końca przekroić na płasko (jak bułkę na kapkę ;) ), rozłożyć, przykryć folią i rozbić tłuczkiem, ostrożnie żeby nie rozrywać. Cienki rozklepany filet posolić, popieprzyć, ułożyć na całej długości dwa plastry sera (na złączeniu mogą na siebie nachodzić), a na jednym z nich położyć plaster szynki. Całość złożyć na pół, brzeg (dla własnej wygody) spiąć wykałaczką i panierować: najpierw w mące, potem w jajkach rozmąconych z mlekiem i solą, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu, na wolnym ogniu, na rumiany kolor z obu stron. Podany z surówką jest wprost idealnym daniem na obiad. Smacznego :)
Wygląda super,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie,
najlepszeporady.blog.pl
Dzięki za zaproszenie. Byłam, widziałam, czytałam, a swoją drogą masz świeży ale dobrze zapowiadający się blog :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń