Składniki na 8 bułeczek:
- 20 g świeżych (lub 7 g suchych) drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka miodu
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- rozmącone jajko lub mleko do posmarowania
W ciepłej wodzie z miodem rozmieszać drożdże. Do miski wsypać mąkę, sól, olej i rozmieszane drożdże. Składniki wyrobić energicznie ręką na gładką jednolitą masę (ok. 7 minut). Podzielić na 8 porcji, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posmarować jajkiem lub mlekiem (teraz można też posypać ulubionymi nasionami) i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 200*C i piec bułki przez 20-25 minut na rumiany kolor. Upieczone ostudzić na metalowej kratce i gotowe.
Prawda, że proste i szybkie?
Smacznego :)
fantastyczne na sniadanie:) ja polecam równie smaczne bułeczki z różą i serem
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2014/03/drozdzowki.html
idealne, pyszne ;) zapraszam do mnie na równie wspaniałem SŁODKIE BUŁECZKI
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/04/sodkie-bueczki.html
Wyglądają wspaniale. Prawie czuję ich zapach. Wyobraźnia pracuje! :) Ja zwykle jadam chleb, który od kilku lat piekę na zakwasie, ale od czasu do czasu pozwolę sobie na bułeczkę :) Zwłaszcza, że ekspresowa ;)
OdpowiedzUsuńA oto mój chleb, gdyby kto chciał się skusić: http://kuchnia-biegacza.blog.pl/2014/02/05/bieganie-chleb-nasz-powszedni-a-propos/
Pozdrawiam!
Może się przyda: Nie tylko pieczywo jest niezdrowe - http://www.stachurska.eu/?p=12204 >
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają. Pewnie są pyszne. Zapisuję przepis do wypróbowania :) Dzięki.
OdpowiedzUsuńhttp://przekaskinaimpreze.pl
piec 20 minut od włożenia do pieca cz y od momentu osiągnięcia w piecu 200 stopni?
OdpowiedzUsuńPycha, zapraszam na aromatyczne rogliaki z serem feta,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/04/rogaliki-z-serem-feta-i-rozmarynem.html
Aniu - 20 minut od włożenia do zimnego piekarnika :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :) Ja zapraszam na bułeczki z makiem
OdpowiedzUsuńhttp://sylwiagotuje.blogspot.com/
Nie ma to jak własne, pachnące bułeczki, spróbuj też moich bułek:)
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/tematy/bulki
Ma znaczenie sposób nagrzewania piekarnika? Ja przyzwyczaiłam się do termoobiegu, ale nie wiem, jak będę się w nim czuły drożdże. Jak Ty pieczesz?
OdpowiedzUsuńA drożdżowego to przypadkiem nie wkłada się do nagrzanego piekarnika?
OdpowiedzUsuńI jeszcze jedno - jak długo świeże są te bułeczki?
Wyglądają smakowicie,pewnie mają wyborny smak,ale bez jajek?Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJadwigo - bez jajek. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńaniu - sedno w tym, że tych nie wkłada się do nagrzanego piekarnika. Wraz z nagrzewaniem się piekarnika one stopniowo sobie rosną :)
OdpowiedzUsuńŚwieżutkie są jeszcze następnego dnia, a czy dłużej to nie sprawdzałam bo znikają dość szybko :)
Ja je piekę bez termoobiegu i chyba zalecałabym tego się trzymać żeby swobodnie sobie rosły. Z termoobiegiem wszystko piecze się szybciej więc nie wiem jak zdążyłyby wyrosnąć - może kiedyś spróbuję to dopiszę taką informację. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa drożdżowe ciasto piekę w termoobiegu, ale robię tak, że jeszcze niewyrośnięte wkładam do zimnego piekarnika, ustawiam termoobieg na 50 stopni na 20 minut. Ciasto rośnie, a gdy jest już odpowiednio napowietrzone ustawiam piekarnik na 160 stopni i piekę kolejne 20 minut.
OdpowiedzUsuńCudne! Wyglądają fantastycznie! Zapisuję przepis :D. Zapraszam też do przejrzenia przepisów na: www.ja-pieczarka.pl
OdpowiedzUsuńInteresująca podpowiedź, ciekawe jednak jak sprawdziłaby się w kwestii tych bułeczek. Pewnie gotowe byłyby nie w 40 a w 60 minut. To i tak całkiem szybko jak na wypiek bułek :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękne i apetyczne te Twoje bułeczki z pieczarkami. Zdecydowanie mój smak. Zapisałam :)
OdpowiedzUsuńDomowe bułeczki...wspaniały zapach, cudowny smak :)
OdpowiedzUsuńCzy musi byc maka tortowa? Moze byc zwykla pszenna?
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńBułeczki przepyszne polecam i pozdrawiam autorkę przepisu :)
Ze zwykłej pewnie też wyjdą. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńo ja pierdziuuuu jakie dorodne bułeczki :) :) :) kurczę, nie wiem czemu ale mam jakieś lęki przed pieczeniem pieczywa;) ;) :) ale w związku z tym, że ten przepis wygląda mi na w rzeczy samej nieskomplikowany, chyba się z tym zmierzę :)
OdpowiedzUsuńpozdro&mniam ;)
P.S. tymczasem zapraszam wraz z tymi bułeczkami do mnie na afrodyzjakową przystawkę ;)
http://ucztawloska.blogspot.com/2014/04/ososiowy-pucharek-z-avocado-prosta.html
Wbrew pozorom zrobienie takich bułek to nic trudnego. Wystarczy odrobina odwagi, a zobaczysz że wyjdą - nie ma innej opcji :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj je robiłam, wspaniałe !
OdpowiedzUsuńPrzepis nieskomplikowany, całość wymieszałam w niecałe 2 minuty i ugniatałam 10 minut przy telewizorze ; )
Bułeczki mięciutkie, puszyste i ładnie przyrumienione. Dziękuję za przepis ❤ ❤ ❤
Tak, to prawda, że przepis bardzo prosty, każdy sobie z tymi bułeczkami poradzi i o to chodzi. Co do smaku, super!!! I cieszę się, że zdobyły Twoje uznanie również. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie idę je robić :D proszemmm czymaććć kciuki :D
OdpowiedzUsuńTrzymam, daj znać jak wyjdą :)
OdpowiedzUsuńDebiut bułeczkowy poszedł znakomicie! Dzięki za przepis:-)
OdpowiedzUsuńwitam czy miod jest konieczny mamy nie tolerancje bez tego te szybkie i wspaniale bułeczki wyjdą ?
OdpowiedzUsuńBułki wyszły wyśmienite! Świetny przepis. Mój mąż powiedział, że chce jeść je codziennie ;D
OdpowiedzUsuńVdiaebWpue-nu Cassandra Collins https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=pisuriaza.Grandpa-gratuita
OdpowiedzUsuńchaisamara
contsoYqui_te Bill Live Cisco Packet Tracer
OdpowiedzUsuńDriver Easy Pro
Corel VideoStudio Pro
riaregecom
Mmulvoge-gu Dave Hundley Free download
OdpowiedzUsuńthere
growlaytouchsders