"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 2 kwietnia 2014

Polędwica w cieście francuskim

To bardzo popularne w Anglii danie. Pyszne, a zarazem piękne. Efekt końcowy, na pierwszy rzut pieści oczy, na drugi kubki smakowe. Chciałoby się powiedzieć - "chwilo trwaj wiecznie" :)

 

polędwica w cieście francuskim


Składniki : 

  • ok 1 kg polędwicy wołowej

  • 20 dag pieczarek

  • 1 łyżka oliwy

  • 2 łyżki oleju

  • 5 dużych plastrów szynki dojrzewającej (ten krok można pominąć)

  • sól

  • pieprz świeżo zmielony

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (może być gotowe ze sklepu)

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka wody


 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć dokładnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć na niej pieczarki, tak długo aż odparuje z patelni sok wytworzony z pieczarek. Delikatnie je posolić i popieprzyć. Odstawić do przestygnięcia. Mięso wyjąć z lodówki, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na nim polędwicę na lekko rumiany kolor z każdej strony. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200*C. Obsmażone mięso zdjąć z patelni na żaroodporne naczynie i wstawić na 15-20 minut do gorącego piekarnika. Po tym czasie wyjąć je i ostudzić. Na folii spożywczej rozłożyć plastry szynki, na niej rozłożyć przesmażone pieczarki, na środku ułożyć przestudzone mięso i owinąć je szynką z pieczarkami (jak na foto). Do tego kroku pomocna jest własnie folia. Na blachę rozłożyć ciasto francuskie, na środku ułożyć polędwicę w szynce, owinąć ciastem najpierw wzdłuż, potem odwrócić zakładem na spód i podwinąć otwarte boki pod spód. Wierzchnią stronę ciasta można ale nie trzeba lekko naciąć w kratkę. Posmarować rozmąconym żółtkiem z 1 łyżką wody. Blachę z mięsem w cieście wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50-60 minut. Czas pieczenia wpływa na stopień ścięcia mięsa  (im krótszy tym bardziej krwiste, przy 60 min, mięso powinno być ścięte, ale soczyste) Jeśli ciasto zbyt wcześnie zacznie się za mocno rumienić przykryć je folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika odczekać  kilka minut i porcjować.

polędwica zawijanie w szynkę z pieczarkami

 

 

 

 

polędwica zawijanie w ciasto

 

 

 

 

polędwica porcje

 

Polecam - smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz