"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Kotleciki drobiowe z cebulką - smażone jak placki

Fantastyczne kotlety, którym nie można się oprzeć. Spróbujcie sami :)

[caption id="" align="aligncenter" width="265"] kotleciki drobiowe z cebulką[/caption]

 

Składniki : 

  • 400 g piersi z kurczaka

  • 2 średnie cebule

  • 1 duże jajko

  • 1 łyżka gęstej śmietany (lub majonezu)

  • 3 łyżki mąki

  • przyprawa do kurczaka do smaku

  • olej do smażenia


 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Tak samo cebulę. Włożyć wszystkie składniki do miski i wymieszać (masa mięsna ma być dość ścisła). Na patelni rozgrzać olej, na gorący nakładać dużą łyżką porcje masy mięsnej i smażyć jak placki na rumiany kolor z obu stron. Podawać z surówką i np. ryżem z warzywami. Smacznego :)

1 komentarz: