Składniki :
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 400 ml zimnego mleka do ubijania śnieżki
- 2 śnieżki
Jajka dokładnie myjemy, a następnie parzymy gorącą gotowaną wodą polewając je przez ok 10 sekund. Po dokładnym sparzeniu wycieramy je do sucha i oddzielamy białka od żółtek.
Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier. Żółtka ubić mikserem i dodać do piany z cukrem, zmiksować. Obie śnieżki ubić z mlekiem wg instrukcji na opakowaniu. Do ubitych śnieżek dodać pianę z żółtkami, wymieszać. Przełożyć do pojemników i zamrozić. Po kilku godzinach gotowe do spożycia.
- opcjonalnie : bakalie, starta czekolada, kakao, posiekane orzechy, wanilia, soki owocowe, .... - wszystkie te dodatki tworzą różne smaki lodów. Podany przepis jest tym podstawowym, więc bawcie się też w swoje smaki i dodatki. Smacznego :)
witam serdecznie, mam takie pytanie - co to są te śnieżki? tzn do tych lodów dodać lody śnieżki ? (te w wafelku?) jak to ubijać?
OdpowiedzUsuńŚNIEŻKA - to deser, przygotowuje się ją miksując (kupiony w sklepie spożywczym proszek, w paczce jak budyń, kisiel,...) o nazwie Śnieżka z zimnym mlekiem. Ubitą Śnieżkę dodaje się do ubitych jajek (piana z białek z cukrem + żółtka), wszystko razem wymieszać, przełożyć do pojemników i do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za odpowiedź, na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszły najpyszniejsze na świecie ❤️ Dziękuje za przepis !
OdpowiedzUsuń