"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 6 kwietnia 2014

Lody domowe - przepis podstawowy

Przepis na te lody został mi podesłany w jednym z komentarzy przez blogerkę - autorkę "alestona.net". Prosty, ciekawy więc czemu nie spróbować. Zaraz następnego dnia lody z tego przepisu już się mroziły w mojej zamrażarce. Efekt końcowy wyśmienity. Lody są pyszne najlepsze ze wszystkich, które do tej pory robiłam z różnych przepisów znalezionych w necie. To jest ten, który zasługuje na bycie na moim blogu i dlatego z czystym sumieniem mogę się podzielić nim z Wami. Idealny deser lodowy i w sam raz do ciepłej szarlotki polecam :)

Lody domowe


Składniki : 

  • 3 jajka

  • 3 łyżki cukru

  • 400 ml zimnego mleka do ubijania śnieżki

  • 2 śnieżki





Jajka dokładnie myjemy, a następnie parzymy gorącą gotowaną wodą polewając je przez ok 10 sekund. Po dokładnym sparzeniu wycieramy je do sucha i oddzielamy białka od żółtek.

Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier. Żółtka ubić mikserem i dodać do piany z cukrem, zmiksować. Obie śnieżki ubić z mlekiem wg instrukcji na opakowaniu. Do ubitych śnieżek dodać pianę z żółtkami, wymieszać. Przełożyć do pojemników i zamrozić. Po kilku godzinach gotowe do spożycia.




  • opcjonalnie : bakalie, starta czekolada, kakao, posiekane orzechy, wanilia, soki owocowe, .... - wszystkie te dodatki tworzą różne smaki lodów. Podany przepis jest tym podstawowym, więc bawcie się też w swoje smaki i dodatki. Smacznego :)

4 komentarze:

  1. witam serdecznie, mam takie pytanie - co to są te śnieżki? tzn do tych lodów dodać lody śnieżki ? (te w wafelku?) jak to ubijać?

    OdpowiedzUsuń
  2. ŚNIEŻKA - to deser, przygotowuje się ją miksując (kupiony w sklepie spożywczym proszek, w paczce jak budyń, kisiel,...) o nazwie Śnieżka z zimnym mlekiem. Ubitą Śnieżkę dodaje się do ubitych jajek (piana z białek z cukrem + żółtka), wszystko razem wymieszać, przełożyć do pojemników i do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dziękuję za odpowiedź, na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i wyszły najpyszniejsze na świecie ❤️ Dziękuje za przepis !

    OdpowiedzUsuń