"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Wątróbka w pomarańczach

Ciekawa propozycja dla tych, którzy lubią dania z owocowo-słodką nutką i kolejny sposób na odmianę oblicza wątróbki :)

wątróbka w pomarańczach


Składniki na 4 porcje:

  • 500 g wątróbek drobiowych

  • 1 duża cebula

  • sok wyciśnięty z 3 pomarańczy

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • 1 łyżka suszonego  majeranku

  • 0,5 - 1 łyżki skórki kandyzowanej (opcjonalnie dla wzmocnienia smaku)

  • ok 4 łyżki oleju


 

Wątróbki oczyścić i dokładnie umyć, pokroić w kostkę, przełożyć na sito żeby odciekła woda.

W tym czasie obrać i pokroić w kostkę cebulę. W płaskim rondlu (najlepiej z grubym dnem) rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebulki dodać odcedzoną wątróbkę ( razie potrzeby dolać kolejne 2 łyżki oleju), przesmażyć aż się zetnie, często mieszając. Do ściętej wątróbki dolać sok z 3 pomarańczy, dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Dla wzmocnienia pomarańczowego smaku można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy. Całość dusić kilka minut do momentu kiedy sos zredukuje się do właściwej dla was gęstości. Gotowe i smacznego :)

20 komentarzy:

  1. takiej jeszcze nie jadłam, jestem ciekawa smaku :) fajny pomysł,
    zobacz też moją wątróbke na ostro
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/watrobka-drobiowa-na-ostro.html

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, ale to bardzo fajny pomysl! Fajnie, ze Polacy lubią nie tylko standard.... Polecam tez wersje z truskawkami ;-)
    http://przepisytv.blogspot.com/2014/01/watrobka-w-sosie-truskawkowym.html?q=w%C4%85trobka

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja smakowa, spróbuj też mojej w ziołach :) http://bulkazchlebem.pl/watrobka-w-ziolach

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł :) Zapraszam na kurczaka w cieście francuskim na dwa sposoby :) pozdrawiam
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/kurczak-w-ciescie-francuskim-na-dwa.html

    OdpowiedzUsuń
  5. na pewno wypróbuję;) dzięki za przepis:)
    zobacz też moją wątróbkę z jabłkami
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/watrobka-z-drobiu-z-jabkami.html

    OdpowiedzUsuń
  6. noo po takim smacznym obiedzie może coś na deser :)
    Może lody ?
    http://www.alestrona.net/782/torcik_lodowy_kinder_bueno.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Taką wątróbkę z jabłkami znam :) ale dzięki za przepis, może inni też skorzystają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm, całkiem ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To tradycyjny sposób na wątróbkę, jaką robiła moja mama. Mmmm, smak z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No, oryginalny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nic tylko poczekam na truskawki z działki i wypróbuję. Ciekawe! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z chili może być ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam lody z Twojego przepisu, są rewelacyjne. Torcik zapewne nie jest gorszy. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. widzę tu naprawdę sporo przepisów ;) dziękuję wszystkim, Renatko zobacz moje bardzo oryginalne placki z wątróbki
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/10/placki-z-watrobki-drobiowej.html
    albo pyszne pulpeciki z wątróbki
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/11/pulpeciki-z-watrobki.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Placki/kotleciki z wątróbki również robię, ale w nieco inny aczkolwiek bardzo smaczny sposób.
    A pulpeciki - no to jak dla mnie to coś nowego ;) Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawy przepis, takiej kompozycji jeszcze nie widziałam. Trzeba spróbować :)

    Może się przyda: Prof. Grażyna Cichosz o tłuszczach - http://www.stachurska.eu/?p=1136 .

    OdpowiedzUsuń
  17. Polecam wątróbkę z sezamem - http://www.stachurska.eu/?p=14279 .

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajne te wątróbkowe kombinacje. Ja niedawno zrobiłam z winogronami. http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  19. a ja niespecjalnie przepadam za wątróbką, ale na ostro może być ciekawie

    OdpowiedzUsuń