Składniki na 4 porcje:
- 500 g wątróbek drobiowych
- 1 duża cebula
- sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 0,5 - 1 łyżki skórki kandyzowanej (opcjonalnie dla wzmocnienia smaku)
- ok 4 łyżki oleju
Wątróbki oczyścić i dokładnie umyć, pokroić w kostkę, przełożyć na sito żeby odciekła woda.
W tym czasie obrać i pokroić w kostkę cebulę. W płaskim rondlu (najlepiej z grubym dnem) rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebulki dodać odcedzoną wątróbkę ( razie potrzeby dolać kolejne 2 łyżki oleju), przesmażyć aż się zetnie, często mieszając. Do ściętej wątróbki dolać sok z 3 pomarańczy, dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Dla wzmocnienia pomarańczowego smaku można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy. Całość dusić kilka minut do momentu kiedy sos zredukuje się do właściwej dla was gęstości. Gotowe i smacznego :)
takiej jeszcze nie jadłam, jestem ciekawa smaku :) fajny pomysł,
OdpowiedzUsuńzobacz też moją wątróbke na ostro
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/watrobka-drobiowa-na-ostro.html
pozdrawiam!
Bardzo, ale to bardzo fajny pomysl! Fajnie, ze Polacy lubią nie tylko standard.... Polecam tez wersje z truskawkami ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://przepisytv.blogspot.com/2014/01/watrobka-w-sosie-truskawkowym.html?q=w%C4%85trobka
Może mieć ciekawy smak
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja smakowa, spróbuj też mojej w ziołach :) http://bulkazchlebem.pl/watrobka-w-ziolach
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :) Zapraszam na kurczaka w cieście francuskim na dwa sposoby :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/kurczak-w-ciescie-francuskim-na-dwa.html
na pewno wypróbuję;) dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńzobacz też moją wątróbkę z jabłkami
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/watrobka-z-drobiu-z-jabkami.html
noo po takim smacznym obiedzie może coś na deser :)
OdpowiedzUsuńMoże lody ?
http://www.alestrona.net/782/torcik_lodowy_kinder_bueno.html
Taką wątróbkę z jabłkami znam :) ale dzięki za przepis, może inni też skorzystają :)
OdpowiedzUsuńMmmm, całkiem ciekawe :)
OdpowiedzUsuńTo tradycyjny sposób na wątróbkę, jaką robiła moja mama. Mmmm, smak z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńNo, oryginalny :)
OdpowiedzUsuńNic tylko poczekam na truskawki z działki i wypróbuję. Ciekawe! :)
OdpowiedzUsuńZ chili może być ciekawie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam lody z Twojego przepisu, są rewelacyjne. Torcik zapewne nie jest gorszy. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńwidzę tu naprawdę sporo przepisów ;) dziękuję wszystkim, Renatko zobacz moje bardzo oryginalne placki z wątróbki
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/10/placki-z-watrobki-drobiowej.html
albo pyszne pulpeciki z wątróbki
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/11/pulpeciki-z-watrobki.html
Placki/kotleciki z wątróbki również robię, ale w nieco inny aczkolwiek bardzo smaczny sposób.
OdpowiedzUsuńA pulpeciki - no to jak dla mnie to coś nowego ;) Dzięki.
Ciekawy przepis, takiej kompozycji jeszcze nie widziałam. Trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńMoże się przyda: Prof. Grażyna Cichosz o tłuszczach - http://www.stachurska.eu/?p=1136 .
Polecam wątróbkę z sezamem - http://www.stachurska.eu/?p=14279 .
OdpowiedzUsuńFajne te wątróbkowe kombinacje. Ja niedawno zrobiłam z winogronami. http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/
OdpowiedzUsuńa ja niespecjalnie przepadam za wątróbką, ale na ostro może być ciekawie
OdpowiedzUsuń