Składniki :
- 8 cienkich na 0,5 cm sznycli szynki wieprzowej
- 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
- 2 średnie ogórki kiszone (każdego przekroić na 4 części wzdłuż)
- sól i pieprz do smaku
- ok 4 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Kotlety z szynki dokładnie rozbić, każdego posolić i posypać pieprzem. Na każdym układać połówkę suszonego pomidora i ćwiartkę ogórka. Zwijać jak tradycyjne zrazy. Końcówki można spiąć wykałaczką. Każdą roladkę obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z każdej strony. Usmażone przełożyć do płaskiego rondla i zalać je bulionem np. warzywnym lub z kostki mięsnej. Bulionu tyle żeby zakrył mięso. Całość dusić do miękkości na wolnym ogniu.
Idealnie smakują z kaszą lub ziemniakami oraz z dowolną surówką. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz