"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 29 kwietnia 2014

Roladki z szynki zawijane z suszonymi pomidorami i ogórkiem kiszonym

Pyszne roladki z chudej szynki z ciekawym nadzieniem i w aksamitnym sosie powstałym podczas ich duszenia. Sos nabrał charakterystycznego smaku ogórków i suszonych pomidorów. Idealna propozycja na zbliżający się weekend. Choć nie tylko :)


Składniki :

  • 8 cienkich na 0,5 cm sznycli szynki wieprzowej

  • 8 połówek suszonych pomidorów z oleju

  • 2 średnie ogórki kiszone (każdego przekroić na 4 części wzdłuż)

  • sól i pieprz do smaku

  • ok 4 łyżki mąki pszennej

  • olej do smażenia


 

Kotlety z szynki dokładnie rozbić, każdego posolić i posypać pieprzem. Na każdym układać połówkę suszonego pomidora i ćwiartkę ogórka. Zwijać jak tradycyjne zrazy. Końcówki można spiąć wykałaczką. Każdą roladkę obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z każdej strony. Usmażone przełożyć do płaskiego rondla i zalać je bulionem np. warzywnym lub z kostki mięsnej. Bulionu tyle żeby zakrył mięso. Całość dusić do miękkości na wolnym ogniu.

Idealnie smakują z kaszą lub ziemniakami oraz z dowolną surówką. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz