"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 24 kwietnia 2014

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej

To zdrowsza wersja naleśników. Smak nieco odmienny od tych, które najczęściej robimy na mące pszennej co nie znaczy, że gorszy. Idealne do np. krokietów - zobacz. Polecam :)


Składniki :

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka wody

  • 1,5 szklanki mąki z pełnoziarnistego przemiału

  • szczypta cukru

  • ok. pół łyżeczki soli

  • 2 łyżki oleju + pół łyżki do natłuszczenia patelni


 

Jajka ubić, dodać mleko, wodę, mąkę i sól. Wszystko zmiksować na gładkie ciasto naleśnikowe. Na koniec dodać 2 łyzki oleju i delikatnie wymieszać. Ciasto odstawić na pół godziny żeby odpoczęło, a mąką napęczniała. 

Patelnię rozgrzać i natłuścić malutką ilością oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewać porcje ciasta i smażyć naleśniki na rumiany kolor z obu stron. Gotowe, smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz