Składniki na 2 Qurrito:
- 1 pojedyńcza pierś z kurczaka
- Sos BBQ - użyłam Party Dip firmy Prymat (do rozmieszania z 100 g ketchupu z 2 łyżkami wody)
- Ser cheddar starty na tarce (lub inny twardy ser żółty)
- 2 tortille pszenne
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- chili i tabasco (wg uznania, jak ktoś lubi ostro)
Panierka:
- 100 g mąki
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki chili
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki bazylii
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo: olej do smażenia i miseczka z wodą do panierowania.
Umyte mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w paski (na 1 qurrito potrzebujemy 4-5 pasków).
Składniki marynaty wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej mięso, odstawić najlepiej na 2 godziny do lodówki (można nawet dłużej wówczas mięso nabierze lepszego smaku).
Wszystkie składniki panierki wymieszać. Pokrojone i zamarynowane cząstki mięsa panierować w mące z przyprawami, zamoczyć w wodzie i ponownie w mące mocno ściskając każdy kawałek ręką aby panierka dobrze przylegała. Smażyć na gorącym, najlepiej głębokim tłuszczu w rondelku na złocisty kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na połowie placka tortilli (jak na zdjęciu poniżej) ułożyć cząstki kurczaka, polać sosem BBQ, posypać serem, złożyć na pół i zasmażyć na suchej patelni (zwykłej lub grillowej), aż ser się rozpuści (ja zapiekam w opiekaczu z wymiennymi płytkami: do zapiekania, gofrów, tostów, donutów) .
Gotowe :) Smacznego :)
Przepis na domowe placki TORTILLE
Super przepis, Muszę wypróbować:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńekstra pomysł, slinka cieknie, takie to i ja bym przekąsiła :) ja natomiast polecam burrito
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/burrito.html
super apetycznie wygląda,bardzo fajny pomysł..zapraszam do wypróbowania przepisu na kebabiki na patykach owijanehttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/przystawki boczkiem...
OdpowiedzUsuńDzięki takim wpisom smacznie może być w każdej kuchni.
OdpowiedzUsuńJak się tak chwilę zastanowić, to nie ma co się zastanawiać, tylko lecieć do kuchni i zrobić sobie taką kulinarną przyjemność. :)
Dokładnie tak - nie ma na co czekać :) a ja życzę smacznego
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam wyszło pyszne tylko robiłam bez oregano bo nigdzie nie mogłam kupić :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńhttp://sprawdzamyprzepisy.blogspot.com/2014/08/qurrito-niczym-z-kfc.html
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszło mi przepyszne, idealny przepis!
Cieszę się :) Smacznego i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na przekąskę do piwa. Zależy oczywiście co kto lubi. A szczególne detale smaku piwa zawdzięczamy pewnemu związkowi drożdży i muszek, chcesz wiedzieć więcej? http://biology.blog.pl/2014/10/14/o-drozdzach-muchach-i-piwie/
OdpowiedzUsuńRobię qurrito wg twojego przepisu kolejny raz :) I jak zawsze przepis niezawodny i qurrito jak zawsze przepyszne! Najlepszy przepis <3
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńWlasnie czekam az miesko wchlonie marynate i smazymy bardzo lubie kfc i ciekaw jestem czy samkuje podobnie . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!!! Ja użyłam sosu barbecue Grill&Fun z Lidla...jest przepyszny! Dokładnie taki jak w kfc... mięsko zamarynowałam w oleju rzepakowym kujawskim zwykłym pół na pół z kujawskim z chili...dziękuję za przepis...na pewno zagosci u nas na dłużej ♡
OdpowiedzUsuńNudyyyy :-(
OdpowiedzUsuńBrak
OdpowiedzUsuńWyszło serio zaje...te. Mega grubasańskie jedzenie, ale bardzo dobre :-) Raz na jakiś czas można sobie pozwolić.
OdpowiedzUsuń