Składniki :
- 1 i pół szklanki makaronu nitki (ok. 1/3 paczki 400 gramowej)
- 4 jajka
- 4 plasterki szynki
- 1 papryka czerwona
- koperek
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia (ok. 1 łyżka)
Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
Niewielką ilość oliwy rozpuszczamy na patelni, wrzucamy pokrojoną paprykę, smażymy ją 2-3 minuty, dodajemy szynkę pokrojoną w kosteczkę, po minucie smażenia dodajemy ugotowany makaron. Wszystko wymieszać i chwilkę delikatnie smażyć aż makaron dobrze się rozgrzeje. Jajka ubić trzepaczką z solą i pieprzem. Podsmażony makaron z resztą składników zalać przygotowanymi jajkami i posypać posiekanym koperkiem, nie mieszać! Smażyć na delikatnym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia jajek.Najsmaczniejsza jest frittata prosto z patelni choć na zimno też jej nic nie brakuje. Smacznego :)
Jadłabym <3
OdpowiedzUsuńoooo a to rzeczywiście proste i zajebistyczne :D mega fajny pomysł na błyskawiczny obiad :) nie ukrywam, że zdarza mi się czasem obudzić z ręką w nocniku, bo się jakoś dziwnie okazuje, że jejuuuuuuu nie mam za bardzo z czego przygotować chłopu obiadu, bo się chyba na zakupach zgapiłam i nie kupiłam tego co trza :D :D :D będęęęę frittatatowała bez dwóch zdań :D Thank You so much za przydatną i fajną frittata'inspirację ;)
OdpowiedzUsuńPozdro&Mniam :)))))