"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 11 marca 2014

Zupa brokułowa na rosole

Gdy zostaje mi rosołu z poprzedniego obiadu, wykorzystuję go jako bazę do innych zup. I tak dzisiaj na bazie wczorajszego rosołu powstała wspaniała zupa brokułowa. Smaczna, delikatna, a co najważniejsze wartościowa.



Składniki : 


  • 5-6 ziemniaków
  • 1-2 marchewki
  • kawałek selera
  • mała pietruszka
  • 250 g brokułów
  • śmietana
  • 1 litr rosołu 
  • 1 litr wody
  • sól do smaku
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rosół i wodę wlać do garnka, włożyć warzywa, doprawić solą do smaku, zagotować. W tym czasie brokuły podzielić na różyczki, opłukać i dołożyć do zupy. Gotować całość do miękkości ziemniaków i różyczek brokułów, uważając jednak żeby brokuły nie rozpadły się. Ugotowaną zupę doprawić do smaku śmietaną. Smacznego :)

1 komentarz: