Składniki :
- 400 g polędwiczek z piersi kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 4 łyżki mąki + ok 3/4 szklanki do panierowania
- 2 jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól
- olej do smażenia
Polędwiczki umyć i osuszyć. Posypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut do lodówki.
W małej miseczce przygotować ciasto do panierowania: jajka, śmietanę, mąkę i przyprawę do kurczaka wymieszać na jednolitą masę.
w oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z niewielką ilością soli i przyprawą do kurczaka.
Ususzone przyprawione polędwiczki włożyć do ciasta.
W rondlu rozgrzać olej i na gorący wkładać panierowane polędwiczki : kolejno wyjmować z ciasta i panierować w mące z solą i przyprawą.
Usmażone polędwiczki wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby osuszyć je z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz