"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 21 marca 2014

Polędwiczki w delikatnie chrupiącej panierce

 

Polędwiczki w delikatnej panierce


 

Składniki :

  • 400 g polędwiczek z piersi kurczaka

  • przyprawa do kurczaka

  • 4 łyżki mąki + ok 3/4 szklanki do panierowania

  • 2 jajka

  • 2 łyżki gęstej śmietany 

  • sól

  • olej do smażenia


 

Polędwiczki umyć i osuszyć. Posypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut do lodówki.

W małej miseczce przygotować ciasto do panierowania: jajka, śmietanę, mąkę i przyprawę do kurczaka wymieszać na jednolitą masę.

w oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z niewielką ilością soli i przyprawą do kurczaka.

Ususzone przyprawione polędwiczki włożyć do ciasta. 

W rondlu rozgrzać olej i na gorący wkładać panierowane polędwiczki : kolejno wyjmować z ciasta i panierować w mące z solą i przyprawą.

Usmażone polędwiczki wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby osuszyć je z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz