Składniki :
- 1 i pół szklanki makaronu nitki (ok. 1/3 paczki 400 gramowej)
- 4 jajka
- 4 plasterki szynki
- 1 papryka czerwona
- koperek
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia (ok. 1 łyżka)
Makaron najlepiej ugotować wcześniej, żeby był dokładnie odsączony (można również wykorzystać pozostały z obiadu).
Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
Niewielką ilość oliwy rozpuszczamy na patelni, wrzucamy pokrojoną paprykę, smażymy ją 2-3 minuty, dodajemy szynkę pokrojoną w kosteczkę, po minucie smażenia dodajemy ugotowany makaron. Wszystko wymieszać i chwilkę delikatnie smażyć aż makaron dobrze się rozgrzeje. Jajka ubić trzepaczką z solą i pieprzem. Podsmażony makaron z resztą składników zalać przygotowanymi jajkami i posypać posiekanym koperkiem, nie mieszać! Smażyć na delikatnym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia jajek.Najsmaczniejsza jest frittata prosto z patelni choć na zimno też jej nic nie brakuje. Smacznego :)
Jadłabym <3
OdpowiedzUsuń