"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 20 marca 2014

Frittata z papryką, szynką i koperkiem na makaronowych nitkach.

Frittata to bardzo proste chyba wszystkim znane smaczne danie. Tak naprawdę jako dodatki możemy użyć wszystko co lubimy, co mamy w lodówce lub co przyjdzie nam tylko do głowy. To nic innego jak omlet z dodatkami.

Składniki :



  • 1 i pół szklanki makaronu nitki (ok. 1/3 paczki 400 gramowej)

  • 4 jajka

  • 4 plasterki szynki

  • 1 papryka czerwona

  • koperek

  • sól i pieprz do smaku

  • oliwa do smażenia (ok. 1 łyżka)


 

Makaron najlepiej ugotować wcześniej, żeby był dokładnie odsączony (można również wykorzystać pozostały z obiadu). 
Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
Niewielką ilość oliwy rozpuszczamy na patelni, wrzucamy pokrojoną paprykę, smażymy ją 2-3 minuty, dodajemy szynkę pokrojoną w kosteczkę, po minucie smażenia dodajemy ugotowany makaron.  Wszystko wymieszać i chwilkę delikatnie smażyć aż makaron dobrze się rozgrzeje. Jajka ubić trzepaczką z solą i pieprzem. Podsmażony makaron z resztą składników zalać przygotowanymi jajkami i posypać posiekanym koperkiem, nie mieszać! Smażyć na delikatnym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia jajek.Najsmaczniejsza jest frittata prosto z patelni choć na zimno też jej nic nie brakuje. Smacznego :)

1 komentarz: