Składniki :
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Do białej szklistej masy dodawać po jednym żółtku i miksować. Do masy jajecznej dosypywać stopniowo przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią masę biszkoptową, delikatnie wyrównać i wstawić do piekarnika na 20 minut, nastawiając temp. do 170 *C. Biszkopt musi być delikatny i miękki. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, odkleić papier. Ciasto położyć na czystej ściereczce i wraz z nią zwinąć w rulon (jak rolada). Odstawić roladę do wystygnięcia. W tym czasie przygotować krem.
Składniki na krem na bazie chałwy :
- 1 kostka masła
- 250 g chałwy waniliowej
Masło utrzeć na puszystą masę. Chałwę pokruszyć i dodawać stopniowo do utartego masła. Miksować tak długo aż masa będzie jednolicie gładka.
Przestudzony biszkopt delikatnie rozwinąć i posmarować kremem (zostawiając ok. 3 łyżki kremu do posmarowania wierzchniej strony).
Posmarowany biszkopt ponownie zwinąć w roladę (dość ciasno) i posmarować na wierzchu resztą kremu. Udekorować wg własnego uznania, przed podaniem schłodzić w lodówce no i życzę smacznego :)
O mniam, z chałwą musiała smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńOj smakowała, polecam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń