"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 23 marca 2014

Rolada z kremem o smaku chałwy

Puszysty, delikatny biszkopt z kremem na bazie chałwy. Idealny deser dla każdego i na każdy dzień :)

 

 Rolada z chałwą


Składniki : 

  • 5 jajek

  • 3/4 szklanki cukru

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


 

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Do białej szklistej masy dodawać po jednym żółtku i miksować. Do masy jajecznej dosypywać stopniowo przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią masę biszkoptową, delikatnie wyrównać i wstawić do piekarnika na 20 minut, nastawiając temp. do 170 *C. Biszkopt musi być delikatny i miękki. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, odkleić papier. Ciasto położyć na czystej ściereczce i wraz z nią zwinąć w rulon (jak rolada). Odstawić roladę do wystygnięcia. W tym czasie przygotować krem.

Składniki na krem na bazie chałwy :

  • 1 kostka masła

  • 250 g chałwy waniliowej


 

Masło utrzeć na puszystą masę. Chałwę pokruszyć i dodawać stopniowo do utartego masła. Miksować tak długo aż masa będzie jednolicie gładka.

Przestudzony biszkopt delikatnie rozwinąć i posmarować kremem (zostawiając ok. 3 łyżki kremu do posmarowania wierzchniej strony).

Posmarowany biszkopt ponownie zwinąć w roladę (dość ciasno) i posmarować na wierzchu resztą kremu. Udekorować wg własnego uznania, przed podaniem schłodzić w lodówce no i życzę smacznego :)

2 komentarze:

  1. O mniam, z chałwą musiała smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj smakowała, polecam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń