Składniki na 4-6 porcji:
- 400 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryka oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę
- 1-2 marchewki pokrojone w słupki lub kostkę
- 1 łyżka mąki
- 1 litr gorącej wody
- 2 kostki rosołowe lub warzywne
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
- czubata łyżka majeranku
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka czerwonej fasoli
- pieprz mielony i mielona papryka ostra do smaku
- maggi do smaku
- różne ulubione ostre przyprawy do smaku (jak kto lubi)
Tą zupę najwygodniej przygotować w garnku z grubym dnem- jeśli jednak takiego nie mamy to warzywa i mięso podsmażamy na patelni i dopiero potem przekładamy do garnka, w którym całość będziemy gotować.
Pokrojoną cebulę i marchewkę zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać mięso, po ok. 5 minutach kiedy mięso będzie już ścięte oprószyć wszystko mąką i jeszcze minutę smażyć ciągle mieszając. Zalać gorącą wodą, wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy, kostki rosołowe lub warzywne, pokrojone ogórki i paprykę, przyprawy. Całość gotować 15 minut na małym ogniu. Na końcu dodać fasole,podgrzać ale już nie gotować. Zupa powinna być gęsta, ale w razie konieczności można dolać gorącej wody wg uznania. Gotowe - Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz