"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 18 marca 2014

Zupa meksykańska

To smaczna, sycąca zupa zawierająca i mięso i warzywa. Jednym słowem obiad jednogarnkowy - nie tylko dla zabieganych.

zupa meksykańska


Składniki na 4-6 porcji:


  • 400 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)

  • 2 łyżki oleju

  • 2 cebule pokrojone w kostkę

  • 1 czerwona papryka oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę

  • 1-2 marchewki pokrojone w słupki lub kostkę

  • 1 łyżka mąki

  • 1 litr gorącej wody

  • 2 kostki rosołowe lub warzywne

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 3 ogórki kiszone pokrojone w kostkę

  • czubata łyżka majeranku

  • 1 puszka białej fasoli

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • pieprz mielony i mielona papryka ostra do smaku

  • maggi do smaku

  • różne ulubione ostre przyprawy do smaku (jak kto lubi)


 

Tą zupę najwygodniej przygotować w garnku z grubym dnem- jeśli jednak takiego nie mamy to warzywa i mięso podsmażamy na patelni i dopiero potem przekładamy do garnka, w którym całość będziemy gotować.

Pokrojoną cebulę i marchewkę zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać mięso, po ok. 5 minutach kiedy mięso będzie już ścięte oprószyć wszystko mąką i jeszcze minutę smażyć ciągle mieszając. Zalać gorącą wodą, wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy, kostki rosołowe lub warzywne, pokrojone ogórki i paprykę, przyprawy. Całość gotować 15 minut na małym ogniu. Na końcu dodać fasole,podgrzać ale już nie gotować. Zupa powinna być gęsta, ale w razie konieczności można dolać gorącej wody wg uznania. Gotowe - Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz