"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 30 marca 2014

Styropian - ciasto kokosowe

To całkiem fajne ciasto i choć za wiórkami kokosowymi nie przepadam to w tej formie mi bardzo pasują. Ciekawa konsystencja i interesujący smak zadowolą nie jedno podniebienie. Spróbujcie sami :)


 

 

Składniki na kruche ciasto na spód i wierzch :

  • 240 g mąki

  • 150 g masła (lub margaryny)

  • 80 g cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 żółtka


Składniki na masę styropianową :

  • 650 g jogurtu (jasny - może być naturalny, brzoskwiniowy, waniliowy) - ja użyłam domowego jogurtu naturalnego

  • 80 g cukru (dajemy mniej do smaku jeśli użyjemy słodkiego jogurtu)

  • 1 opakowanie  dużego budyniu (na 3/4 l mleka)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 3 białka ubite na pianę ze szczyptą soli


 

Ciasto : do miski przesiać mąkę, dodać pokrojone masło i posiekać je nożem na drobniutko, dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, zapakować do woreczków foliowych i włożyć do zamrażarki na 20- 30 minut. Po tym czasie wyjąć jedną porcję, rozwałkować i wyłożyć na spód formy (u mnie mała tortownica o śr. 21 cm) wyłożony papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 10 minut żeby się podpiekło. Temperaturę nastawić na 170*C. W tym czasie zrobić masę.

Masa: Do wysokiej miski wlać jogurt, wsypać cukier, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i zmiksować. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Przygotowaną masę wylać na podpieczony spód.

Na wierzch zetrzeć na tarce kruszonkę z drugiej porcji schłodzonego ciasta. Formę wstawić do piekarnika nastawionego na 170*C i piec ok 60 minut. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić, schłodzić w lodówce, a przed podaniem posypać cukrem pudrem i życzę smacznego :)

 

Zobacz również przepis na: Domowy jogurt naturalny

3 komentarze: