"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 31 marca 2014

Kotlety z siekanej wątróbki

Nie wszyscy lubią wątróbkę, a szkoda bo to bomba żelaza tak bardzo potrzebnego naszemu organizmowi. Mam tu na myśli szczególnie dzieci i młodzież. Ten przepis jest idealny na przemycenie wątróbki nawet tym opornym niejadkom. Sprawdziłam to na mojej córce, która nigdy nie chciała nawet spróbować wątróbki, a tu proszę nie wie z czego one są i zjada. Kotlety są smaczne i chrupiące, dla mnie wątróbkowa zdrowa rewelacja. Polecam :)

 

Kotlety z siekanej wątróbki


 

Składniki :

  • 500 g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej - użyłam drobiowej, jest delikatniejsza)

  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • sól i pieprz mielony do smaku 

  • 2 jajka

  • 4-5 łyżek mąki

  • olej do smażenia


 

Wątróbkę oczyścić, umyć i odsączyć na sitku z wody. W tym czasie obrać cebulę i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać, dodać do miski z cebulą. Wątróbkę pokroić w kostkę (jeśli kostka jest zbyt gruba delikatnie posiekać nożem), przełożyć do naczynia z cebulą i czosnkiem. Wbić całe jajka, dodać mąkę, majeranek i sól z pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, na rozgrzany nakładać dużą łyżką porcje i smażyć jak placuszki na rumiany kolor z obu stron. Usmażone przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i gotowe do podania z ulubioną surówką i np. puree z ziemniaków. Naprawdę pyszne, polecam i życzę smacznego :)

7 komentarzy:

  1. zapowiada się rewelacyjnie - jutro zrobie

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do spróbowania :) Polecam wątróbkę ze śliwką - http://www.stachurska.eu/?p=201 .

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za dobry pomysł, wykorzystam przy najbliższej okazji

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo proszę, będziesz zadowolona - pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie je zrobiłem są super

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się - smacznego :)

    OdpowiedzUsuń