Składniki na 4 porcje:
- 450 g wątróbki drobiowej
- 2 łyżki mąki
- kilka łyżek oleju do smażenia wątróbek
- 1 duża marchew pokrojona w słupki
- 1 duża cebula lub 2 małe pokrojone w półplasterki
- 0,5 litra piwa
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- szczypta ostrej papryki mielonej
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- sól lub Vegeta do smaku
- ok. 0,5 szklanki gorącej wody
Wątróbki umyć, oczyścić, każdą obtaczać w mące, kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Usmażone przełożyć do płaskiego garnka. Na tłuszcz po smażeniu wątróbek wrzucić marchew i cebulę, przesmażyć 3-4 minuty, przełożyć do wątróbek. Całość zalać piwem, doprawić podanymi przyprawami i gotować 10 minut. Po tym czasie uzupełnić sos gorącą wodą tak żeby wątróbki były zakryte i gotować jeszcze 5-10 minut. Idealnie do tego pasują ziemniaki lub kopytka (przepis na kopytka). oraz ulubiona surówka.
U mnie na zdjęciu wersja z ziemniakami i miksem sałat z rukolą i ze śmietaną.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz