"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 8 marca 2014

Wątróbka na piwie

 

 wątróbka na piwie


Składniki na 4 porcje:

  • 450 g wątróbki drobiowej

  • 2 łyżki mąki

  • kilka łyżek oleju do smażenia wątróbek

  • 1 duża marchew pokrojona w słupki 

  • 1 duża cebula lub 2 małe pokrojone w półplasterki

  • 0,5 litra piwa

  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

  • szczypta ostrej papryki mielonej

  • 1 czubata łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól lub Vegeta do smaku

  • ok. 0,5 szklanki gorącej wody


 

Wątróbki umyć, oczyścić, każdą obtaczać w mące, kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Usmażone przełożyć do płaskiego garnka. Na tłuszcz po smażeniu wątróbek wrzucić marchew i cebulę, przesmażyć 3-4 minuty, przełożyć do wątróbek. Całość zalać piwem, doprawić podanymi przyprawami i gotować 10 minut. Po tym czasie uzupełnić sos gorącą wodą tak żeby wątróbki były zakryte i gotować jeszcze 5-10 minut. Idealnie do tego pasują ziemniaki lub kopytka (przepis na kopytka). oraz ulubiona surówka.

U mnie na zdjęciu wersja z ziemniakami i miksem sałat z rukolą i ze śmietaną.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz