"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 21 marca 2014

Miruna w śmietanie i porach

To idealne danie na obiad. Połączenie smaku ryby z aromatycznym sosem w towarzystwie lekkich, ugotowanych na parze warzyw - to musi być pyszne. Polecam :)

Miruna w śmietanie i porach


 

Składniki : 

  • 500 g filetów miruny

  • przyprawa do ryb

  • sól

  • sok z 1 cytryny

  • 4 łyżki mąki

  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

  • 1 szklanka wody

  • 1 kostka rosołu warzywnego

  • 250 ml śmietanki 12% UHT

  • olej do smażenia

  • 1 cebula

  • pół pora


 

Rybę umyć, dokładnie odsączyć z wody, pokroić w odpowiednie dla nas kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na 30 minut.

W tym czasie oczyścić cebulę i pora. Pokroić w półplasterki.

Mąkę wymieszać z pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb.

Nasączone cytryną kawałki ryby obtaczać w mieszance mąki z przyprawami i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.

Usmażone porcje miruny przełożyć do płaskiego garnka.

Na pozostałym po smażeniu ryby oleju zeszklić cebulę, kiedy cebula będzie szklista dodać na 2 minuty por.

Zeszklone cebulę i pora dodać do garnka z usmażoną rybą.

W 1 szklance gorącej wody rozpuścić kostkę rosołu warzywnego. Tak przygotowanym bulionem zalać rybę i gotować całość aż ok. 1/3 płynu odparuje. Wówczas dolać śmietankę i gotować jeszcze 8-10 minut, aż sos zgęstnieje.

Do miruny w śmietanie i porach idealnie pasują warzywa ugotowane na parze. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz