Składniki :
- 500 g filetów miruny
- przyprawa do ryb
- sól
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 szklanka wody
- 1 kostka rosołu warzywnego
- 250 ml śmietanki 12% UHT
- olej do smażenia
- 1 cebula
- pół pora
Rybę umyć, dokładnie odsączyć z wody, pokroić w odpowiednie dla nas kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na 30 minut.
W tym czasie oczyścić cebulę i pora. Pokroić w półplasterki.
Mąkę wymieszać z pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb.
Nasączone cytryną kawałki ryby obtaczać w mieszance mąki z przyprawami i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.
Usmażone porcje miruny przełożyć do płaskiego garnka.
Na pozostałym po smażeniu ryby oleju zeszklić cebulę, kiedy cebula będzie szklista dodać na 2 minuty por.
Zeszklone cebulę i pora dodać do garnka z usmażoną rybą.
W 1 szklance gorącej wody rozpuścić kostkę rosołu warzywnego. Tak przygotowanym bulionem zalać rybę i gotować całość aż ok. 1/3 płynu odparuje. Wówczas dolać śmietankę i gotować jeszcze 8-10 minut, aż sos zgęstnieje.
Do miruny w śmietanie i porach idealnie pasują warzywa ugotowane na parze. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz