Składniki :
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (zmielone lub przeciśnięte przez praskę i dobrze ostudzone)
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- przyprawy wg uznania (u mnie sól i pieprz)
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
Ugotowane ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, dokładnie wymieszać z jajkiem, mąką i doprawić do smaku . Porcje tak przygotowanych ziemniaków formować (maczając ręce w ciepłej wodzie) w kulki wielkości np. orzecha włoskiego, obtaczać w mące i wkładać na gorący, głęboki tłuszcz, smażyć na rumiany kolor. Usmażone kulki wyjmować na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi w celu osuszenia z tłuszczu. Tak przygotowane kulki świetnie zastąpią frytki, tradycyjne ziemniaki i puree. Smacznego :)
O, ja! Uwielbiałam. Musze zrobić
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu, nie trzeba gotować, http://piernikowa-chata.blogspot.com/2014/03/ksiazkowy-konkurs-smaczna-polska-magdy.html
Uwielbiam takie kulki, też robiłam domowe, obłędne ;)
OdpowiedzUsuń