"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 20 marca 2014

Nadziane kotlety mielone

Mielone nie muszą być zwykłe i nudne za każdym razem kiedy je przygotowujemy. Wystarczy trochę fantazji, a uzyskają inne ciekawie smaczne oblicze. Spróbujcie sami dodać do mięsa to co lubicie z dodatków, a przekonacie się, że nawet zwykły kotlet mielony może być niezwykły.

nadziane mielone


Składniki ok. 10 kotletów:


  • 600 g mielonego wieprzowo-wołowego mięsa

  • 2 jajka

  • 2 i pół łyżki bułki tartej do kotletów + bułka tarta do obtaczania przed ich smażeniem

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżeczki ostrej musztardy

  • cebula średniej wielkości

  • papryka czerwona

  • ogórek kiszony

  • olej lub smalec do smażenia


 

Bułkę tartą zalać letnią wodą. Wody tyle żeby powstała miękka papka po namoczeniu bułki. Ogórka kiszonego pokroić wzdłuż w paski (jeśli są zbyt długie kroimy na pół), paprykę tak samo, a cebulę w piórka. Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkami, namoczoną bułką tartą, musztardą, solą i pieprzem. Z masy formować kotlety (jak mielone) spłaszczając je na formę placka, na środku ułożyć piórko cebuli, pasek ogórka i papryki. Mięsem mielonym dokładnie owinąć/okleić te dodatki i uformować okrągłe delikatnie podłużne kotleciki. Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. Zwykłe kotlety w niezwykłej odsłonie gotowe. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz