Składniki ok. 10 kotletów:
- 600 g mielonego wieprzowo-wołowego mięsa
- 2 jajka
- 2 i pół łyżki bułki tartej do kotletów + bułka tarta do obtaczania przed ich smażeniem
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- cebula średniej wielkości
- papryka czerwona
- ogórek kiszony
- olej lub smalec do smażenia
Bułkę tartą zalać letnią wodą. Wody tyle żeby powstała miękka papka po namoczeniu bułki. Ogórka kiszonego pokroić wzdłuż w paski (jeśli są zbyt długie kroimy na pół), paprykę tak samo, a cebulę w piórka. Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkami, namoczoną bułką tartą, musztardą, solą i pieprzem. Z masy formować kotlety (jak mielone) spłaszczając je na formę placka, na środku ułożyć piórko cebuli, pasek ogórka i papryki. Mięsem mielonym dokładnie owinąć/okleić te dodatki i uformować okrągłe delikatnie podłużne kotleciki. Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. Zwykłe kotlety w niezwykłej odsłonie gotowe. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz