"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 5 marca 2014

Zupa pieczarkowa z zacierkami



Składniki :

  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 200 g pieczarek
  • 1 suszony grzyb starty na proszek dla wzbogacenia smaku (można ale nie koniecznie)
  • 1/4 szklanki makaronu "zacierka"
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 kostka rosołowa lub warzywna
  • sól do smaku
  • posiekana natka pietruszki 

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach, pora drobno posiekać. Do garnka nalać 2,5 litra wody, dodać przygotowane warzywa, całość zagotować. Kiedy zupa będzie się już gotowała dosypać makaron "zacierka". Dołożyć kostkę rosołową lub warzywną, doprawić do smaku. W tym czasie kiedy całość się gotuje umyć i oczyścić pieczarki, pokroić je w plasterki i dodać do całości. Wszystko gotować na wolnym ogniu do miękkości składników. Na koniec doprawić zupę (już bez gotowania) śmietaną, a przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz