Składniki :
- porcje kurczaka: 2 udka, 2 skrzydełka, korpus
- 250-300 g szpondru wołowego
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- połowa selera
- por
- opalona na gazie cebula
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 szczypty granulowanego czosnku
- 2 szczypty suszonego rozmarynu
- 2 szczypty suszonego lubczyku
- posiekana natka pietruszki
Mięso umyć, warzywa obrać. Do ok. 4 litowego garnka włożyć umyte mięso, zalać zimną wodą, osolić i gotować 30 minut na małym ogniu, co jakiś czas odszumować ścięte białko z powierzchni zupy. Po upływie 30 minut dołożyć warzywa i przyprawy gotować na malutkim ogniu, żeby tylko lekko pyrkotał nasz rosół przez 1 godzinę. Ugotowany aromatyczny rosół przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Rosół jest naprawdę pyszny. Kompozycja przypraw niecodzienna, a efekt ??? Sami spróbujcie. Ja gorąco polecam :)
Dzięki lekkiemu pyrkotaniu, delikatnemu gotowaniu rosół jest idealnie klarowny, nie ubywa nadmierna ilość płynu, dzięki czemu nie musimy dolewać wody co powodowało by rozcieńczanie rosołu !!!
Nominowałam cię do nagrody Liebster Award. szczególy na stronie: http://kuchniamoje.blogspot.com/2014/03/zupa-z-cukinia-i-ciecierzyca.html
OdpowiedzUsuń