"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 24 marca 2014

Jogurt naturalny - domowy

Dzisiaj przepis na domowy jogurt naturalny. Lubię mieć go w lodówce bo zawsze się przydaje do wielu wielu rzeczy, począwszy od śniadania z musli, poprzez wersję ze świeżymi owocami, aż do sporządzenia mizerii i jako dodatek do sałatek w połączeniu z majonezem. Zastosowań ma naprawdę wiele, dużo więcej niż przytoczyłam.



Składniki : 

  • 1 litr mleka 3,2 % (może być pasteryzowane, ale nie UHT)
  • 150 g jogurtu naturalnego (na początek ze sklepu)

Jogurt wyjmujemy z lodówki, aby ochłonął do temp. pokojowej. Mleko wlewamy do rondla i podgrzewamy do temp. 40*C (temp. mierzymy kuchennym termometrem, ale jeśli takiego nie mamy to wkładamy koniuszek palca i jeśli możemy doliczyć do 10-ciu, a później już nas parzy to mamy pożądaną temperaturę mleka, to taki bardzo potoczny sposób, ale działa). Do właściwie podgrzanego mleka dokładamy jogurt, mieszamy i przelewamy do podgrzanego słoika, szczelnie zamykamy. Słoik podgrzany nie obniży nam temp. mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc, a rano do lodówki żeby się schłodził.
Jeśli robię jogurt rano to słoik z przygotowanym mlekiem z jogurtem wstawiam do garnka wypełnionego wodą o temp. 40*C.  W ten sposób mleko dłużej zatrzyma swoją temperaturę i wieczorem już ścięte będę mogła wstawić do lodówki. Na rano jak znalazł. Należy tylko pamiętać żeby ani woda ani mleko nie były zbyt gorące ani zbyt chłodne. To trzeba sobie dobrze wyczuć, a smak takiego jogurtu jest tego wart. Mmmmmm pycha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz