"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 26 marca 2014

Kurczak w przyprawie do piernika

 Tym razem nieco inny aczkolwiek ciekawy smak kurczaka :)

kurczak w przyprawie do piernika


 

Składniki :

 

  • 4 ćwiartki kurczaka

  • 3 łyżki oliwy do marynaty + trochę do smażenia

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • sól lub inna przyprawa typu np. vegeta

  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

  • 1/2 szklanki wody

  • 1 cebula

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika


 

Ćwiartki przekroić na pół, umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu, zalać 3 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny, posolić, dodać czosnek, dokładnie wymieszać obtaczając mięso w marynacie ze wszystkich stron i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso obsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, tak żeby delikatnie się zrumieniło. Usmażone przełożyć do płaskiego garnka. Cebulę obrać pokroić w półplasterki i podsmażyć na oliwie od smażenia kurczaka (na małej ilości tej oliwy), pod koniec smażenia, posypać przyprawą do piernika. Przełożyć do garnka z mięsem. Całość podlać 1/2 szklanki wody i dusić ok. 30 minut do momentu aż mięso zmięknie, pod przykryciem na wolnym ogniu.

Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z ryżem i gotowanymi na parze warzywami. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz