Składniki :
- 4 ćwiartki kurczaka
- 3 łyżki oliwy do marynaty + trochę do smażenia
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól lub inna przyprawa typu np. vegeta
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Ćwiartki przekroić na pół, umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu, zalać 3 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny, posolić, dodać czosnek, dokładnie wymieszać obtaczając mięso w marynacie ze wszystkich stron i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso obsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, tak żeby delikatnie się zrumieniło. Usmażone przełożyć do płaskiego garnka. Cebulę obrać pokroić w półplasterki i podsmażyć na oliwie od smażenia kurczaka (na małej ilości tej oliwy), pod koniec smażenia, posypać przyprawą do piernika. Przełożyć do garnka z mięsem. Całość podlać 1/2 szklanki wody i dusić ok. 30 minut do momentu aż mięso zmięknie, pod przykryciem na wolnym ogniu.
Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z ryżem i gotowanymi na parze warzywami. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz