"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 11 marca 2014

Warzywa zapiekane - idealny dodatek do dań mięsnych i rybnych

 

warzywa zapiekane


Składniki na 4-5 porcji:

  • 4-5 ziemniaków

  • 3 marchewki

  • ok. 250 g brokuła

  • 1 jajko

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • 2 łyżki mąki

  • sól

  • pieprz cytrynowy 1 łyżeczka

  • gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki

  • kurkuma 1/3 łyżeczki

  • masło do wysmarowania naczynia 

  • bułka tarta do wysypania naczynia

  • ketchup do wykończenia przed podaniem (opcjonalnie) 




Ziemniaki i marchew umyć, obrać i pokroić w plasterki. Brokuły podzielić na różyczki, opłukać. Wszystkie warzywa włożyć do garnka zalać gorącą wodą żeby były tylko zakryte, osolić i gotować 5 minut od momentu zagotowania. Ugotowane odcedzić i układać warstwami w wysmarowanym masłem i posypanym bułką tartą, naczyniu żaroodpornym : ziemniaki, marchewka, brokuły, ziemniaki, marchewka, brokuły. W małym naczyniu zrobić sos do zapiekania: jajko, śmietanę, mąkę, podane przyprawy dokładnie wymieszać. Przygotowanym sosem polać warzywa. Wstawić do piekarnika i zapiekać 20-25 minut w temp. 160*C. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Smaczne i zdrowe. Takie warzywa dobre są do kurczaka np .grillowanego.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie tak, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń