Składniki na 4-5 porcji:
- 4-5 ziemniaków
- 3 marchewki
- ok. 250 g brokuła
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
- kurkuma 1/3 łyżeczki
- masło do wysmarowania naczynia
- bułka tarta do wysypania naczynia
- ketchup do wykończenia przed podaniem (opcjonalnie)
Ziemniaki i marchew umyć, obrać i pokroić w plasterki. Brokuły podzielić na różyczki, opłukać. Wszystkie warzywa włożyć do garnka zalać gorącą wodą żeby były tylko zakryte, osolić i gotować 5 minut od momentu zagotowania. Ugotowane odcedzić i układać warstwami w wysmarowanym masłem i posypanym bułką tartą, naczyniu żaroodpornym : ziemniaki, marchewka, brokuły, ziemniaki, marchewka, brokuły. W małym naczyniu zrobić sos do zapiekania: jajko, śmietanę, mąkę, podane przyprawy dokładnie wymieszać. Przygotowanym sosem polać warzywa. Wstawić do piekarnika i zapiekać 20-25 minut w temp. 160*C. Smacznego :)
Smaczne i zdrowe. Takie warzywa dobre są do kurczaka np .grillowanego.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dokładnie tak, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń