"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau
niedziela, 16 marca 2014
Soczysta karkówka z cytrynowym pieprzem
Uwielbiam mięsa pieczone, a od kiedy w sklepach pojawiły się rękawy do pieczenia to większość mięs przygotowuję właśnie w nich. Pieczone w ten sposób nie tracą swojej wilgoci dzięki czemu są bardzo soczyste i aromatyczne. Szczerze polecam ten sposób pieczenia i to nie tylko mięs.
Składniki :
1 kg karkówki bez kości
sól
pieprz cytrynowy
majeranek
czosnek granulowany
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć dokładnie solą, czosnkiem, obficie pieprzem cytrynowym i majerankiem. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie zapakować do rękawa foliowego, spiąć końcówki klipsami i piec ok. 80 minut w piekarniku nastawionym na 180*C. Mięso powinno być zarumienione ale miękkie i pływać we własnym sosie. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz