"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 9 marca 2014

Sernik migdałowy bez spodu




Składniki na małą tortownicę o śr. 21 cm:

  • 0,5 kg zmielonego twarogu

  • 0,5 kostki miękkiego masła

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 5 jaj

  • 1 budyń śmietankowy

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 50 g płatków migdałowych

  • olejek migdałowy - kilka kropli do smaku 


 

Miękkie wcześniej wyjęte z lodówki masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i waniliowy, dalej miksując dodać zmielony twaróg. Żółtka oddzielić od białek i po jednym dodawać do masy serowej, w następnej kolejności dodać proszek budyniowy i kilka kropli olejku migdałowego. Wszystko dokładnie zmiksować. Z białek ubić pianę, którą stopniowo dodawać do masy serowej mieszając delikatnie łopatką silikonową lub drewnianą łyżką. Na koniec wsypać 2/3 płatków migdałowych, delikatnie wymieszać. Gotową masę serową przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypać resztą migdałowych płatków. Sernik wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 150 * C. Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku na 15 minut i dopiero po tym czasie wyjąć. 

Wierzch sernika można polać polewą czekoladową w delikatne zygzaki.

Polewa :

W małym garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać 2 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru. Zagotować i wyłączyć. Do gorącego dodać 2 łyżki kakao, wymieszać i od razu polać ciasto.

2 komentarze:

  1. Wszystkie ciasta mojej ulubionej blogerki są bardzo smaczne (wszystkie próbowałam). Chciałabym mieć takie zdolności jak ona. Gratuluję i czekam na więcej

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zdrowie :) polecam się na przyszłość :)

    OdpowiedzUsuń