"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 5 marca 2014

Serce na talerzu czyli jajko w parówce

Parówka jak parówka, jajko jak jajko, w takim połączeniu smakuje jeszcze lepiej :)

 

Jajko w parówce :)


Na jedną porcję potrzebujemy : 

  • 1 parówkę (ja wykorzystałam Berlinkę)

  • 1 jajko

  • sól do smaku

  • natka pietruszki lub szczypiorek (co kto lubi, mogą być też inne świeże zioła)

  • tłuszcz do smażenia

  • wykałaczka do spięcia




Parówkę przekrawamy wzdłuż 1,5 cm od brzegu, rozcięte końcówki wywijamy łącząc je wykałaczką. Podgrzewamy tłuszcz na patelni, kładziemy przygotowaną parówkę, do środka wbijamy jajko, solimy, posypujemy posiekanymi ziołami i całość smażymy do uzyskania ulubionego stopnia ścięcia żółtka. Smak tradycyjny, ale podanie takiego śniadania na pewno zaskoczy najbliższych. Ja podałam do tego tosty z serem i sałatkę z pomidora i ogórka świeżego. Bardzo pyszny zestaw na szybkie wartościowe śniadanie. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz