"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 19 marca 2014

Murzynek - tradycyjne ciasto na polskich stołach

Tak jak napisałam w tytule murzynek zaraz po sernikach i wszelkich babkach to kolejne ciasto tradycyjne na polskich stołach. I chyba nie pomylę się jak napiszę, że nie znam domu, w którym nie był pieczony. A jeśli ktoś jeszcze jednak nie piekł to szczerze polecam (dochować tradycji). Przepis jest łatwiutki do wykonania, a smak .... to musicie sami się przekonać bo ani zdjęcie ani opis tego nie przekażą, a szkoda ;)

murzynek


Składniki na formę babkową lub małą tortownicę:


  • 4 jajka

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżki kakao

  • 3/4 kostki Kasi lub innej margaryny

  • 1 szklanka cukru

  • 1/2 szklanki wody

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


 

W garnku stopić tłuszcz (Kasię) z wodą, cukrem i kakao. Ostudzić. Do przestudzonej masy dodawać kolejno żółtka cały czas miksując. Dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę, sztywną dodać do masy i delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nastawionym do 160*C przez 50 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, ostudzić. Gotowego murzynka można polać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi czym lubicie. Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Sprawdziłam przepis w praktyce, pyszności;) zrobiłam z polewą czekoladową, polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Qchenne kaprysy7 lutego 2015 19:14

    Cieszę się, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń