Składniki na formę babkową lub małą tortownicę:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 3/4 kostki Kasi lub innej margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W garnku stopić tłuszcz (Kasię) z wodą, cukrem i kakao. Ostudzić. Do przestudzonej masy dodawać kolejno żółtka cały czas miksując. Dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę, sztywną dodać do masy i delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nastawionym do 160*C przez 50 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, ostudzić. Gotowego murzynka można polać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi czym lubicie. Smacznego :)
Mmm mniam!
OdpowiedzUsuńSprawdziłam przepis w praktyce, pyszności;) zrobiłam z polewą czekoladową, polecam! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń