-jako dodatek do mięs grillowanych i duszonych
-z kleksem naturalnego serka homogenizowanego
-z kleksem naturalnego jogurtu z dodatkiem świeżego czosnku lub posiekanego koperku
-albo po prostu same wprost z patelni.
Z poniższych składników otrzymamy wersję podstawową marchewkowych placuszków. Możemy do niej dodać świeżo przeciśnięty czosnek, świeżo zmielony pieprz lub inne ulubione przyprawy.
Składniki na ok 12 placuszków:
- 600 g marchwi
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1/3 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Marchew umyć, oskrobać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Posolić, dodać jajka, mąkę i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść łyżką porcje marchewkowych placuszków. Smażyć je na złocisty kolor z obu stron. Usmażone przekładać na papierowy ręcznik żeby osuszyć z pozostałości tłuszczu.
Smacznego :)
Placków marchewkowych jeszcze nigdy nie jadłem.
OdpowiedzUsuńWiem, to nie żaden problem, by je sobie zrobić.
Nie mam żadnych wymówek. :)
A ja polecam :)
OdpowiedzUsuńSpotkałam niemal identyczny przepis na placki otrębowe i bananowe, a na marchewkowe widzę pierwszy raz! Musze wypróbować, podoba mi się, że praktycznie do tej podstawy można dodać co się lubi, marchewkę czy też inne warzywa!
OdpowiedzUsuń